Ruská raketa zasáhla dům v centru Charkova, okupanti dál bojují o Bachmut

  • 56
Ruská raketa zasáhla bytový dům v centru Charkova na východě Ukrajiny. Uvedl to starosta města Ihor Terechov, podle kterého při útoku utrpěli zranění tři lidé. Ruská armáda dál podniká pozemní útoky v několika oblastech včetně Bachmutu na ukrajinském Donbasu.

„Centrum Charkova zasáhly dvě rakety nepřítele. Podle prvních zpráv jde o rakety S-300,“ uvedl v neděli ráno Terechov na sociální síti Telegram.

„Zatím víme o třech zraněných, 54leté ženě a dvou mužích ve věku 51 a 55 let,“ upřesnil šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov s tím, že žena musela být převezena do nemocnice.

Rusové v noci na neděli také dvakrát ostřelovali město Družkivka v Doněcké oblasti, sdělil na stejné sociální síti šéf oblastní správy Kyrylenko. Zranění přitom podle něj utrpělo pět lidí. Ruské střely poničily v Družkivce čtyři obytné domy a školku, uvedl také.

Ruská armáda kromě toho dál podniká pozemní útoky v několika oblastech včetně Bachmutu na ukrajinském Donbasu, kde se podle britské vojenské rozvědky Ukrajinci ocitají v čím dál větší izolaci.

„V průběhu posledních týdnů Rusko dál zaznamenávalo malé úspěchy při své snaze Bachmut obklíčit,“ stojí v pravidelné analýze britského ministerstva obrany, které se odvolává na britskou vojenskou rozvědku.

Podle stejného přehledu mají Rusové díky svému postupu možnost přímo ostřelovat dvě hlavní silnice, které používají Ukrajinci jako spojnici s městem.

O dobytí Bachmutu se Rusové snaží už několik měsíců, a to za cenu obrovských ztrát. Šéf ruské Wagnerovy soukromé společnosti Jevgenij Prigožin v neděli podle agentury TASS sdělil, že ve čtvrtích v severní části města se bojuje doslova „o každou ulici“.

Reagoval přitom na novináře ruského webu pravda.ru, který ho požádal, aby okomentoval zprávy, že ukrajinské síly ustupují ze severu města.

„V severních čtvrtích Artemivsku (název Bachmutu z dob SSSR, pozn. red.) pokračují tvrdé boje o každou ulici, o každé venkovní schodiště. Je samozřejmě milé, že si média přejí ústup ukrajinských sil, ale neděje se tak ani ve čtvrtích na severu ani v těch na jihu či na východě,“ citovalo na Telegramu Prigožinova slova jeho tiskové oddělení.

3. února 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video