Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Premium

Nastala doba čistek. Putinismus mutuje, začíná připomínat pozdní SSSR

Ruský prezident Vladimir Putin hovoří během setkání prostřednictvím videokonference v černomořském letovisku Soči v Rusku (1.června 2021) | foto: Hatašová LenkaAP

  20:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Zatýkání, likvidace opozičních struktur, sílící tlak na nezávislá média. Stupňující se represe v Rusku potvrzují, že putinovský režim přestal tolerovat jakýkoli odpor. Kremlologové si kladou otázku, jak tuto transformaci definovat: je to autokracie, nebo už totalita?

Letadlo polských aerolinek LOT už rolovalo po ranveji petrohradského letiště Pulkovo a chystalo se ke startu, když posádka stroje mířícího do Varšavy dostala pokyn, aby zajela zpátky k terminálu. 

„Na palubu přišla skupina policistů a důstojníků FSB a sdělili mi, že je po mě vyhlášeno pátrání,“ stačil v pondělí oznámit Andrej Pivovarov, než mu sebrali telefon. Devětatřicetiletý aktivista nefiguroval na seznamu hledaných a bez problémů prošel pasovou kontrolou –⁠ režimu se podle přátel znelíbil kvůli úmyslu kandidovat do Státní dumy.  

Režim je ideově totálně vyčerpaný a Rusům už nemá co nabídnout, vlastenecké nadšení podnícené anexí Krymu vyprchalo.

Pivovarov byl donedávna šéfem organizace Otevřené Rusko, která svoji činnost v Rusku ukončila minulý týden. Prodemokratické hnutí figuruje na seznamu „nežádoucích organizací“ a na úřední šikanu a razie už bylo zvyklé. Podle nového zákona by však jeho zaměstnancům mohlo v budoucnosti hrozit až šest let vězení. Vedení se proto rozhodlo radši zavřít krám. 

Ve stejný den, kdy policie vytáhla Pivovarova z letadla, proběhla razie u Dmitrije Gudkova. Opoziční politik čelí obvinění, že nezaplatil starý dluh, a hrozí mu až pět let. Podle portálu Projekt má ovšem jeho zadržení prozaičtější vysvětlení –⁠ také on hodlal v září kandidovat a průzkumy ukázaly, že by ve svém volebním okrsku mohl získat až 25 procent hlasů.

Ruský prezident Vladimir Putin během dovolené na Sibiři (21. března 2021)

Ruští politologové se shodují, že Putinův režim si tak umetá cestu k bezproblémovému průběhu zářijových voleb. Metody ovšem ve srovnání s minulostí přitvrdily. Zatímco dříve opozici do jisté míry toleroval a vítězství se snažil pojistit hlavně podvody, dnes všechny potenciální protivníky předem likviduje.

„Politická scéna se z pohledu vládnoucí moci musí stát zcela sterilní. Jakékoliv neloajální elementy musí být odstraněny. Je to proces, který byl naplánován v prosinci minulého roku a k jeho realizaci se přistoupilo letos na jaře,“ vysvětlil pro ruskou službu BBC politolog Pavel Salin.

„Politici, občanští aktivisté, novináři, experti, sociologové, ale i obyčejní lidé kritizující režim –⁠ těm všem nyní hrozí kriminál. Tímto problémem se už nezabývají političtí technologové, ale představitelé bezpečnostních sil. A těm je jedno, jak to zvenčí vypadá, nezáleží jim na jejich reputaci. Pro ně to jsou zločinci a podle toho k nim přistupují,“ dodala analytička Taťána Stanovaja.

Represe jako legitimní forma vlády

Otevřené Rusko se stalo zatím poslední opoziční strukturou, která pod zesíleným tlakem zkolabovala. Nejviditelnější Putinův protivník Alexej Navalnyj je za mřížemi a jeho politické a protikorupční hnutí v troskách. Všeobecně se očekává, že příští týden bude soudně uznáno jako extremistické, což úřadům uvolní ruce k jeho finální likvidaci.

Vystupňovaly se také represe proti nezávislým médiím. Portál Meduza, který si chytrým mixem zpravodajství a lifestylu získal miliony čtenářů, dostal razítko „zahraničního agenta“. Tedy znamení hanby, které musí zveřejňovat u každého článku i postu na sociálních sítích a které odrazuje čtenáře a inzerenty.

Rusko staví kolem pravdy Berlínskou zeď, varuje perzekvovaná novinářka

Kvůli obavám ze stejného osudu a ekonomickým potížím koncem května po jednadvaceti letech skončil populární agregátor zpráv Newsru.com. Končí i byznysový portál VTimes. Od chvíle, kdy byl označen jako „zahraniční agent“, zaznamenalo vedení redakce masivní odliv inzerce, a rovněž zdroje z vlády se už s jeho autory bojí mluvit.

Tři roky vězení hrozí novinářům ze studentského časopisu DOXA. Co udělali? Poukázali na to, že univerzity studentům účastnícím se Navalného demonstrací protizákonně vyhrožují vyloučením. A investigativec Roman Anin si zase svými články znepřátelil mocného šéfa Rosněfti Igora Sečina a policisté mu v dubnu prohledali byt.

Lídr hnutí Otevřené Rusko Alexej Pivovarov na jednom z loňských mítinků proti změnám ústavy.

Cenzorský úřad se po čínském vzoru snaží zkrotit sociální sítě: Twitter, Facebook a TikTok dostaly milionové pokuty za to, že nesmazaly příspěvky vyzývající k demonstracím. Twitter dokonce na mobilech zpomaluje. Internetové giganty vůči tlaku ustupují a režimu nepohodlné příspěvky často mažou.

Virus nahlodal Putinovu image rozhodného vůdce, jeho popularita padá

To vše naznačuje, že režim už necítí potřebu dál hrát hru na „řízenou demokracii“. Jakákoliv mezinárodní kritika je mu jedno, vztahy se Západem jsou stejně na bodu mrazu. 

„Je zcela očividné, že v Rusku došlo k zásadní změně politiky. Režim, který se dvacet let snažil být příkladem ‚hybridního autoritářstí‘ se podle všeho vrací ke svým základům,“ napsal počátkem května v komentáři pro The Moscow Times britský analytik Mark Galeotti.

Trůn z pendreků a bajonetů

Putinova postmoderní autokracie se podle něj až dosud neopírala o strach, ale především o apatii. Masy dostaly najíst, elity dostatek příležitostí k obohacení se, vládní straně Jednotné Rusko ve falešném parlamentu sekundovala falešná opozice a všude panovalo přesvědčení, že změna režimu by vedla jen k horšímu. 

Byl to model, který se s šířící se únavou z Putina ocital pod stále větším tlakem. Na místní úrovni se v posledních letech rozvíjela občanská společnost, z čehož při zakládání svých poboček těžil i Alexej Navalnyj. Když odmítl zůstat v exilu a vzpurně se vrátil do vlasti, bylo jasné, že musí být uvězněn –⁠ jinak by režim vypadal slabě, píše Galeotti. 

Velký impresário se loučí. Vynálezce putinismu dostal v Kremlu výpověď

„A když jeho hnutí začalo pořádat masové protesty, které se rozšířily i mimo tradiční scénu velkoměst po celé zemi, stala se ‚logika‘ rozpoutání širších represí neodolatelná,“ argumentuje analytik, podle kterého rozhodnutí přišlo z okruhu „siloviků“, jako je tajemník Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev, šéf FSB Alexandr Bortnikov či šéf Národní gardy Viktor Zolotov.

Ruský prezident Vladimir Putin během dovolené na Sibiři.

Možná klíčovým argumentem, kterým Putina dostali na svou stranu, byla běloruská krize. Bylo to memento, že preventivní vlna represí je lepší než možné krveprolití spojené s potlačováním masových protestů po volbách a otevřená válka s vlastním národem, kterou vede Alexandr Lukašenko.

I proto jsou podle Galeottiho pokusy definovat nové tendence putinismu jako nástup k totalitě přehnané: „Lidé, kteří dělají paralely se Stalinovým Velkým terorem, zlehčují tehdejší hrůzy a současné represe špatně interpretují. Stále to není totalita se svými despotickými nadějemi kontrolovat nejen to, co lidé dělají, ale i to, co si myslí.“

Putin věří, že povládne navždy. To je strašná chyba, říká kremlolog

Případnější je srovnání s érou Jurije Andropova, který šéfoval KGB v letech 1967 až 1982 a disent potíral internací na psychiatrických odděleních a nucenou emigrací. Podle Galeottiho je možné, že po zářijových volbách dojde k uvolnění, někteří zadržení budou propuštěni a prokurátoři pokáráni za přílišnou horlivost. 

Současné utahování šroubů nicméně představuje milník v úpadku pozdního putinismu. Režim je ideově totálně vyčerpaný a Rusům už nemá co nabídnout, vlastenecké nadšení podnícené anexí Krymu vyprchalo. „Putin se ocitl na trůnu z bajonetů a pendreků a bude na něm muset sedět,“ uzavírá Mark Galeotti.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Někteří důstojníci nezasalutovali Putinovi během vojenské přehlídky

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...