Rusko je blízko k vytvoření nových vakcín proti rakovině, tvrdí Putin

  • 110
Ruští vědci jsou blízko k vytvoření nových vakcín proti rakovině a preparát by mohl být brzy k dispozici pacientům, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Na které druhy rakoviny se budou zmiňované vakcíny vztahovat, nebo na jaké bázi budou fungovat, šéf Kremlu neupřesnil.

„Dostali jsme velmi blízko k vytvoření takzvaných vakcín proti rakovině a imunomodulačních léků nové generace,“ prohlásil Putin na moskevském fóru věnovanému budoucím technologiím.

„Doufám, že brzy budou účinně využívány jako metody individuální léčby,“ dodal ruský prezident.

Injekce proti rakovině? V Británii začnou klinické testy s novou vakcínou

Na vakcínách proti rakovině nyní pracuje řada zemí a farmaceutických společností.

Britská vláda loni podepsala dohodu s německou společností BioNTech o zahájení klinických zkoušek poskytující „personalizovanou léčbu rakoviny“, jejímž cílem je do roku 2030 pomoci deseti tisícům pacientů.

Farmaceutické společnosti Moderna a Merck & Co vyvíjejí experimentální vakcínu proti rakovině, u níž studie v polovině stádia prokázala, že po třech letech léčby snižuje pravděpodobnost recidivy nebo úmrtí na melanom - nejsmrtelnější rakovinu kůže - na polovinu.

Na boreliózu, rakovinu i naděje pro děti. Nové vakcíny míří do Česka

V současné době existuje šest licencovaných vakcín proti lidským papilomavirům (HPV), které podle Světové zdravotnické organizace způsobují mnoho druhů rakoviny, včetně rakoviny děložního čípku, a také vakcíny proti hepatitidě B (HBV), která může vést k rakovině jater.

Během pandemie koronaviru vyvinulo Rusko vlastní vakcínu Sputnik V proti nemoci covid-19 a prodalo ji do řady zemí. Putin prohlásil, že se sám nechal očkovat vakcínou Sputnik, aby se ujistil o její účinnosti a bezpečnosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video