Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Injekce proti rakovině? V Británii začnou klinické testy s novou vakcínou

  16:32
Může to znamenat převrat v léčbě nejobávanější nemoci současnosti. Německá biotechnologická firma Biontech, která úspěšně vyvinula vakcínu proti novému koronaviru SARS-CoV-2, plánuje první klinické testy nového typu léčby rakoviny. V očkovacích látkách chce využít stejnou technologii jako proti covidu. Podle onkologů má tento přístup „obrovský potenciál“.

Onkolog a spoluzakladatel německé biotechnologické firmy Biontech Ugur Sahin mluví o možnostech technologie mRNA v léčbě rakoviny. (30. srpna 2018) | foto: ČTK

Být nemocným Britem není v této době zrovna výhra v loterii: Přes sedm milionů pacientů na čekací listině, přetížené pohotovosti a záchranky, k tomu chronicky podfinancovaná státní zdravotní služba NHS. Přesto právě zde deset tisíc vážně nemocných onkologických pacientů dostane během letošního roku naději na vyléčení, když od podzimu budou moci podstoupit nový typ vysoce personalizované léčby proti nejobávanější nemoci současnosti.

Německá biotechnologická firma Biontech před třemi lety uspěla s vakcínou proti novému koronaviru SARS-CoV-2, kterou od té doby ve spolupráci s farmaceutickým koncernem Pfizer dodala téměř do celého světa. Nyní chce stejnou technologii takzvané messengerové RNA (mRNA) využít k léčbě rakoviny coby jedné z nejrozšířenějších nemocí současnosti. Technologie mRNA má podle výzkumníků stimulovat v těle imunitní systém tak, aby rakovinné buňky sám rozpoznal a zničil.

Jak vybudit imunitu k akci. Profesor Špíšek o nadějných nových lécích

Ve spolupráci s britskou vládou a NHS se klinických testů, které budou probíhat od letošního podzimu do roku 2030, zúčastní deset tisíc pacientů. „Naši pacienti budou mezi prvními, kteří se budou moci využít cílené, personalizované a přesné léčby novými terapeutickými přípravky, jež budou léčit stávající onkologická onemocnění i předcházet jejich recidivě,“ uvedl slavnostně britský ministr zdravotnictví Steve Barclay.

S podobným nadšením o tomtéž mluvili také onkologové a spoluzakladatelé společnosti Biontech Ugur Sahin a Özlem Türeciová: „Cílem našeho partnerství je vyvinout a schválit personalizované imunoterapie rakoviny a současně vytvořit rámcové podmínky pro to, aby tyto terapie byly co nejvíce dostupné jako nová standardní léčba.“

Proč testy proběhnou zrovna v Británii?

Vzhledem k napjatým možnostem britské lékařské péče se nejdřív objevila otázka: Proč si ze všech zemí na světě Biontech pro klinické testy, které mohou znamenat převrat v léčbě rakoviny, vybral právě Británii?

Jedním z důležitých důvodů jsou nižší byrokratické překážky. V Německu sice mezi pacienty zájem o tento typ léčby je, podrobné srovnávací studie lze ale v Německu provádět obtížně. „Provádění klinických studií je byrokraticky stále náročnější,“ říká onkolog a imunolog z univerzitní kliniky v Kolíně nad Rýnem Michael Hallek. Podobně to vidí jeho kolega z univerzity v Heidelbergu Niels Halama: „Je to velká překážka, když je třeba pro klinickou studii vyplnit a dodat padesát různých dokumentů.“ Spoluzakladatelka Biontech Özlem Türeciová kriticky dodává, že při jednání s německými úřady „spousta času připadne na čekání na odpověď“.

Rakovina štítné žlázy ohrožuje hlavně ženy. Pozor na varovné příznaky

V Anglii je aktuální úroveň lékařské péče sice v některých ohledech horší, pro vývoj a studie léků jsou zde ale naopak příznivější podmínky a nejen biotechnologické společnosti si pochvalují výzkumný „trojúhelník“ mezi Londýnem, Oxfordem a Cambridge. Ostatně i Biontech v Cambridge plánuje zřídit výzkumné centrum se sedmdesáti zaměstnanci. K tomu má v Londýně vzniknout kancelář, která bude zajišťovat patentovou ochranu a klinické zkoušky.

Británie je kromě toho podle mezinárodních standardů lídrem v oblasti genetických analýz. I to je podle Sahina důležitým předpokladem pro rozvoj personalizovaných léčebných přístupů.

Aby se tělo dokázalo bránit samo

Biontech již nyní může vykázat první povzbudivé výsledky například u léčby karcinomů slinivky břišní, zdaleka ale není jedinou firmou, která rozvíjí využití technologie mRNA. Také společnost Moderna, rovněž úspěšná ve vývoji covidové vakcíny, v prosinci oznámila úspěch v léčbě rakoviny kůže. V kombinované léčbě vážně nemocných pacientů, kteří podstoupili klasickou léčbu i léčbu s pomocí mRNA, se riziko úmrtí nebo opakovaného onemocnění v daném časovém období podle studie Moderny snížilo o 44 procent.

Z krve poznáme rakovinu dřív, než se rozvine. Převratný objev, říká onkolog

Přístupy společností Biontech a Moderna jsou podobné: výzkumníci odeberou zdravé a rakovinné buňky pacienta a vzájemně porovnají jejich genetický materiál. Tímto způsobem zjistí, které nádorové proteiny jsou přítomny v nádorových buňkách. Pomocí technologie mRNA, která dodá personalizované „stavební instrukce“ pro výrobu daného proteinu v buňce, se pak některé z těchto nádorových proteinů začnou vytvářet v těle pacienta. Tím se jeho imunitní systém nasměruje tak, aby na nádorové buňky sám cíleně útočil.

„V roce 2014 nám výroba individualizované vakcíny proti rakovině trvala tři až šest měsíců, v současnosti jsme na čtyřech až šesti týdnech. Naším cílem je dostat se výrazně pod čtyři týdny,“ říká Sahin.

Rakovina zabíjí v Česku víc než ve většině EU. Mnohdy chybějí nové léky

Také další odborníci v tomto postupu vidí velké možnosti a do vývoje imunoterapie vkládají velké naděje. „Technika mRNA je nový fantastický přístup, který má obrovský potenciál,“ domnívá se onkolog Halama. Přesto je podle něj mylné očekávat zázračné vyléčení. „Věřit, že po jedné injekci nádor zmizí, je iluzorní,“ říká. V mRNA vidí spíše další cennou složku komplexní onkologické léčby.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...