Plavidla ruské flotily se poprvé zúčastní námořních manévrů v Latinské Americe.

Plavidla ruské flotily se poprvé zúčastní námořních manévrů v Latinské Americe. | foto: Profimedia.cz

Rusko pošle vojáky do Karibiku. Zatím jen na cvičení

  • 644
Rusko na podzim uspořádá společné vojenské cvičení s Venezuelou v Karibském moři. Manévrů se zúčastní několik ruských lodí a zhruba tisícovka ruských vojáků. Jejich přítomnost na dohled Spojených států jistě nezlepší už tak rozjitřené vztahy mezi Washingtonem a Moskvou.

Manévry se uskuteční od 10. do 14. listopadu a Venezuela do nich zapojí letectvo a námořnictvo, sdělil venezuelskému listu Vea vysoký představitel námořnictva Salbarore Cammarata.

Ten také zdůraznil, že je to poprvé, co se plavidla ruské flotily zúčastní námořních manévrů v Latinské Americe. Ruská vojenská technika tu ale nebude žádnou novinkou. Venezuela za ni totiž v posledních letech utrácí miliardy petrodolarů, z východu kupuje třeba stíhačky a ponorky.

"Pokud by ruská dálková letadla během svých cest kolem světa potřebovala přistát na venezuelské půdě, budou vítána, nemáme s tím problém," přisadil si nedávno venezuelský prezident Hugo Chávez, známý svou protiamerickou rétorikou.

I jeho politika přispěla k americkému rozhodnutí oživit po půl století čtvrtou flotilu, která bude hlídkovat v oblasti Latinské Ameriky.

Plán rusko-venezuelského námořního cvičení přichází ve zvlášť napjaté době, kdy jsou diplomatické vztahy mezi Moskvou a Washingtonem na bodě mrazu a kdy dokonce padají výroky o začátku nové studené války.

Vztahy obou velmocí poškodily především americké plány postavit v České republice a Polsku součásti svého protiraketového systému a srpnový konflikt v Gruzii, po němž Moskva uznala nezávislost separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video