Sláva Matce Hrdince! Dobový sovětský plakát oslavující ženy, které přivedly na svět nejméně deset dětí. | foto: Profimedia.cz

Poroď deset dětí, dostaneš milion. Putin vzkřísil titul Matka hrdinka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Vladimir Putin přitvrdil v boji s hlubokou demografickou krizí Ruské federace. V pondělí vydal nařízení o ustanovení čestného titulu Matka hrdinka, na který dosáhne každá žena, která porodí a vychová deset dětí.

Řád Matka hrdinka bude zařazen mezi nejvyšší vyznamenání. Jeho nositelkám se tak dostane podobné pocty jako držitelům řádu Hrdina Ruské federace a Hrdina práce. S udělením je spojena jednorázová odměna milion rublů.

Na titul dosáhne každá občanka Ruské federace, která přivede na svět deset dětí, a to v momentě, kdy její nejmladší potomek dosáhne prvního roku života a všech ostatních devět dětí bude stále naživu.

Což může vypadat jako zásadní překážka, podle prezidentského dekretu se ovšem počítají i potomci, kteří položili život při obraně vlasti, při plnění vojenského nebo služebního úkolu, během teroristických útoků a mimořádných situací, případně byli za výše uvedených okolností prohlášení za nezvěstné.

Na lidi, kteří jsou vychováni v početné rodině, se dá spolehnout. Nepodvedou kamarády, kolegy ani rodnou zemi.

Vladimir Putin

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video