Diskuze

Co si vlastně myslí obyčejný Rus o válce? V zemi převládá politická apatie

Rok po zahájení ruské invaze na Ukrajinu trvá Moskva na tom, že Rusové jednoznačně a stabilně podporují krvavé tažení Vladimira Putina. Jenže v podmínkách přísné cenzury a drakonických restrikcí je těžké určit, jaké nálady skutečně v ruské společnosti panují.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

V totalitních režimech těžko zjistíte procento podpory toho či onoho, co souvisí s politikou státu. Zjistíte, kolik lidí dává přednost Gottovi před Matuškou a kolik to má opačně, protože ani jedno z toho soudruhům nevadilo (alespoň do chvíle Matuškovy emigrace). Avšak zjišťovat to, kolik lidí podporuje politiku státu, je nepřesné, protože se lidé bojí mluvit.

Jedno kritérium však je poměrně přesné: výskyt lidí, kteří sami o vlastní iniciativě o tom začnou pochvalně mluvit, aniž by museli. Za totáče jsme nemohli nadávat na politiku KSČ, ale i ve dnech sjezdů KSČ nikdo nikoho nenutil začínat hovor na to téma a libovat si, jak to ten soudruh Husák řídí dobře. Nesměli jsme na něj nadávat, ale nic se nestalo, když jsme přišli do čekárny u holiče a zavedli řeč něco úplně jiného a režim jsme nevychvalovali, protože jsme o něm vůbec nemluvili. Když někdo přesto k tomu holiči přišel a v té čekárně ten režim chválil, byl to na beton přesvědčený soudruh. Tehdy jsem nebydlel v Praze, nýbrž na vesnici, kde jsem sousedy dobře znal. Takže se třeba stávalo, že jsem si chtěl nechat ostříhat vlasy a dvacet metrů od holičství jsem viděl, že tam jde i soudruh František V., zapálený komunista, z kterého celá vesnice měla legraci, a tak jsem během vteřiny změnil úmysl, k holiči jsem nešel a odložil jsem to na další den, abych při čekání, až na mne přijde řada, nemusel poslouchat, jak to KSČ řídí dobře a jak NATO chce třetí světovou válku.

Myslím, že v Rusku je stále hodně lidí, kteří to podporují. Například ta písmena Z, která jsou údajně na každém kroku. Na základě zkušeností z doby komunismu se domnívám, že nuceni k tomu nejsou. Dělají to v rámci svého přesvědčení.

1 0
možnosti
MK

Až do chvíle, než je povolají na frontu je jim válka šumák. A až je povolají, tak jim může být jedno úplně všechno.

0 0
možnosti
IP

To je co za kravovina jarai?

0 0
možnosti
ZS

Apatie a mlčení? To možná teď, ale v případě vojenského vítězství by v russku oslavovali všichni;-€

0 0
možnosti
Foto

P37e40t11r 94H11l93o96c71h

4. 3. 2023 10:21

To je SPD nebo KSČM vtip?

0 0
možnosti
Foto

P12e67t41r 84H88l35o71c94h

4. 3. 2023 10:18

Obyčejný ruSSák nemyslí. Je to zmanipulované bezduché zvířátko.

0 0
možnosti
SP

Jaky maji Rusove doopravdy nazor se tezko zjistuje. Staci vzpomenout jak to u nas vypadalo pred 89. V Rusku to je dle meho jeste horsi. Ale tech podporovatelu valky tam bude dost. Oni maji bohuzel ten imperialismus za ty staleti v krvi a povazuji to za neco normalniho.;-(

1 0
možnosti
PH

Když je v Rusku trestná v podstatě jakákoliv jiná odpověď, než 'ať žije Putin a jsem pro speciální vojenskou operaci', tak jsou všechny průzkumy k ničemu.

Což se jasně projevilo v tom, že na anonymní telefonický průzkum odmítlo odpovědět 93% tázaných...

Protože se, pochopitelně, bojí toho, kdo je opravdu na druhém konci linky.

2 0
možnosti
TP

A dědečku jak se vám v Rusku žije. -- No, nemůžeme si stěžovat.

11 0
možnosti