Cestující na moskevském letišti Vnukovo (19. května 2023)

Cestující na moskevském letišti Vnukovo (19. května 2023) | foto: Profimedia.cz

Moskevské letiště omezilo odlety a přílety, ruská obrana sestřelila drony

  • 124
Ruská protivzdušná obrana zničila bezpilotní letoun, který mířil k Moskvě. V neděli to uvedl starosta metropole Sergej Sobjanin. Ruské ministerstvo obrany informovalo o likvidaci dronů v Moskevské oblasti, z útoků viní Ukrajinu. Kyjev se nevyjádřil. Moskevské letiště Vnukovo dočasně omezilo odlety a přílety. Konkrétní důvody pro tento krok neuvedlo.

„Z důvodů, které letiště nemůže ovlivnit, byla na letišti Vnukovo zavedena dočasná omezení příletů a odletů letadel,“ uvedlo moskevské letiště s poznámkou, že část letů byla z bezpečnostních důvodů od 10:25 moskevského času (9:26 SELČ) odkloněna na jiná moskevská letiště.

Sobjanin mezitím uvedl, že kolem jedenácté hodiny dopoledne (10:00 SELČ) se pokusil do Moskvy proniknout bezpilotní letoun. „Protivzdušná obrana ho při přiblížení zničila,“ napsal na Telegramu starosta.

Moskvané už nejsou v klidu. Drony je děsí, mluví o stěhování z města

Zanedlouho o likvidaci dronu v okolí metropole informovalo ruské ministerstvo obrany. „Dnes v 11.27 (10:27 SELČ) byl zmařen pokus kyjevského režimu provést teroristický útok bezpilotními letouny na objekty na území Moskevské oblasti,“ oznámil resort obrany.

Protivzdušná obrana podle něj dron zničila na území Podolského okresu, tedy jižně od metropole. Nejsou hlášeny oběti ani škody.

Ruská metropole se v posledních měsících stala opakovaně terčem dronů. Před několika dny Rusko obvinilo Ukrajinu ze dvou úderů bezpilotními letouny na obchodní čtvrť Moscow-City, při jednom z nich utrpěl zranění příslušník ostrahy. Koncem května zasáhly drony i některé z nejprestižnějších moskevských částí včetně Leninského prospektu nebo západní Moskvy, kde sídlí ruská elita včetně prezidenta Vladimira Putina. Představitelé ruské vlády viní z útoků Ukrajinu a mluví o „mezinárodním terorismu“.

Dronový útok otřásl ruskou elitou, kolem Putina bydlí ti nejmocnější v zemi

Kyjev tvrzení o útoku oficiálně nekomentoval, prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno řekl, že válka se vrací na území Ruska a že jde o naprosto spravedlivý proces. Rusko podniká při své vojenské agresi vůči sousední zemi vzdušné údery na ukrajinská města často, využívá k nim nejčastěji střely s plochou dráhou letu a drony íránské výroby.

„Moskva si rychle zvyká na opravdovou válku, která se brzy konečně přesune na území původců války, aby splatili všechny své dluhy,“ napsal v úterý na Twitteru Mychajlo Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře a přislíbil více nerozpoznaných dronů, více zhroucení, více občanských konfliktů a více války.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video