Ruská média vysílala po hackerském útoku oznámení o vyhlášení leteckého poplachu.

Ruská média vysílala po hackerském útoku oznámení o vyhlášení leteckého poplachu. | foto: iDNES.cz

Hrozí raketový útok, všichni do krytů, vysílala ruská média po útoku hackerů

  • 25
Některá ruská média vysílala v úterý po hackerském útoku oznámení o vyhlášení leteckého poplachu. Varování ve vysílání regionální televize na okupovaném Krymu vyzývalo obyvatele, aby se uchýlili do krytů. Zvuk sirén zazněl i v rozhlase, informovala agentura Reuters. Ruští představitelé viní z útoku Ukrajinu, ta to zatím nekomentovala.

„Kvůli hackerskému útoku na servery rozhlasových a televizních stanic se v některých oblastech vysílaly informace o oznámení leteckého poplachu. Tyto informace jsou falešné a neodpovídají skutečnosti,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo pro mimořádné situace. Společnost Gazprom Media, která řadu regionálních televizních stanic provozuje, útok potvrdila.

Na obrazovkách televizí se objevil obrázek s piktogramem člověka mířícího do krytu a nápisem „Pozor, pozor. Bylo vydáno varování. Všichni do krytů. Pozor, pozor. Hrozba raketového útoku.“

Hackerské útoky, jejichž cílem mnohdy je informovat o konfliktu na Ukrajině, jsou v Rusku poměrně časté. Začátkem února se na monitorech v petrohradské galerii Ermitáž objevily informace o masakru v Buči.

Rusko čelí útokům dronů, jeden doletěl až do Moskevské oblasti

Koncem ledna se ve vysílání ruských regionálních televizí ukázaly záběry ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jak slibuje osvobodit okupovaná území. Internetové stránky ruské státní televize byly kvůli útoku mimo provoz i během výročního projevu ruského prezidenta Vladimira Putina 21. února.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video