ilustrační snímek | foto: ČTK

Zvýšení dosahu za pár dolarů. Ruští trollové si oblíbili novou službu Twitteru

  • 18
Twitterové účty šířící propagandu Kremlu začaly využívat novou placenou službu, píše list The Washington Post (WP). Služba Twitter Blue kromě modré fajfky u uživatelského jména upřednostňuje tweety platících uživatelů. To podle listu jen dokazuje, že společnost po převzetí Elonem Muskem usnadňuje šíření politicky motivovaných dezinformací. Cena předplatného začíná na osmi dolarech měsíčně.

Příspěvky těchto účtů prosazují politiku Kremlu a ve většině stojí proti americké pomoci Ukrajině, uvádí list. Účty o sobě tvrdí, že sídlí mimo Rusko, tudíž mohou za službu zaplatit, aniž by se dostaly do rozporu s americkými sankcemi.

Výzkumná skupina Reset však přišla se zjištěním, že účty sdílí články ruských médií, prohlášení představitelů Kremlu a lživé informace o Ukrajině. Většina z desítky takových účtů, které Reset odhalil, vznikla loni během první fáze války na Ukrajině.

Twitter spustil předplatné, OSN Muska vyzvala, aby na síti chránil lidská práva

Modrá fajfka na Twitteru původně označovala ověřené účty politiků, novinářů či dalších osobností veřejného života. Systém tak pomáhal bojovat proti falešným účtům. Změna nastala poté, co firmu převzal Elon Musk, který umožnil získání tohoto symbolu za měsíční finanční poplatek.

Podle Muska se tweety platících předplatitelů v budoucnu budou zobrazovat v informačním kanálu a ve vyhledávání Twitteru ještě častěji než je tomu nyní. Některé z těchto účtů však více zobrazení získávají již v posledních týdnech.

Sdílení lží i úspěšných útoků

Proruské účty, které Reset identifikoval, využívají k šíření propagandy rozmanité přístupy. Některé se stylizují jako nezávislá média.

Například účet LogKa11 s 30 tisíci sledujícími sdílí převážně proruský válečný obsah v angličtině. Přidává videa z úspěšných útoků a Ukrajince opakovaně spojuje s nacisty, stejně jako to dělá ruský prezident Vladimir Putin.

Meta zavede placené ověření totožnosti, začne v Austrálii a na Novém Zélandu

Uživatel Runews oslovující více než 260 tisíc účtů, který na síti existuje od roku 2011, se označuje za „občanského novináře“. Pravidelně se zapojuje do obsahu pocházejícího z ruských státních médií a sdílí videa z ruských agentur či jiných proruských kanálů s příspěvky, které zesměšňují Evropskou unii, NATO, Ukrajinu a Západ.

Účet modrou fajfku získal v polovině ledna. Začátkem února sledovanost profilu zvýšil sám Musk tím, že na jeho tweet s tvrzením, že ve válce zemřelo 157 tisíc ukrajinských vojáků a 2 458 vojáků NATO, reagoval několika komentáři, což způsobilo, že se jeho sledujícím příspěvek objevil v sekci „Pro vás“.

Musk hraje složitou, ale rozhodující roli

Postoj společnosti a samotného majitele Twitteru Muska k Rusku je podle listu velmi rozporuplný. Jeho společnost SpaceX Ukrajině poskytla satelitní internetovou službu Starlink, jež Kyjevu umožnila provozovat internetové služby navzdory ruským útokům na infrastrukturu. Musk však zároveň prohlásil, že Ukrajina by Starlink neměla používat k vojenským útokům, a na Twitteru zveřejnil „mírové řešení“ války, které Rusko uvítalo.

Nechceme třetí světovou válku, hájí Musk omezení Starlinku Ukrajincům

Ačkoliv Moskva po poskytovatelích internetu v zemi požaduje, aby přístup uživatelů na Twitter blokovali, lidé v Rusku se ke službě dostávají prostřednictvím virtuálních privátních sítí.

Bývalí zaměstnanci Twitteru a výzkumníci v oblasti dezinformací již dříve společnosti vyčetli, že propustila několik expertů posuzujících vliv operací, rozpustila bezpečnostní poradní sbor a vrátila zpět účty, které byly dříve zablokovány za nenávistné projevy a šíření lží.

Nové účty stále přibývají

Podle ruského výzkumníka, který s listem hovořil pod podmínkou anonymity, takzvaných trollích účtů stále přibývá. Do září jich nikdy nenapočítal více než 500, ale v poslední době jich pozoruje přes 800. Většina z nich má málo sledujících, ale mohou zahltit diskuse na Twitteru odpověďmi prosazujícími Putinovy postoje. Ačkoliv se je snaží provozovatel sociální sítě blokovat, jedná se o pomalý proces.

Také všude vidíte Elona Muska? Na Twitteru upřednostnil vlastní příspěvky

Aktivity Ruska na zahraničních platformách působí kontroverzně již od doby krátce po amerických prezidentských volbách v roce 2016, kdy došlo k odhalení ruské Agentury pro výzkum internetu.

Agentura oligarchy a blízkého spolupracovníka Kremlu Jevgenije Prigožina na Twitteru a Facebooku šířila polarizující obsah s cílem ovlivnit volby ve prospěch Donalda Trumpa. Stejně jako v případě některých současných nových účtů se operativci „továrny na trolly“ i tehdy obvykle vydávali za Američany.

27. října 2022


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video