Demonstrace proti "diktátu Evropské unie" na Václavském náměstí v Praze. (25....

Demonstrace proti "diktátu Evropské unie" na Václavském náměstí v Praze. (25. dubna 2019) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Sešlo se 25 tisíc lidí! Rusové šíří dezinformace o demonstraci SPD

  • 379
Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám se v pátek ohradilo proti dezinformaci, kterou šíří televizní kanál ruského ministerstva Zvezda News. Podle něj v Praze protestovalo proti EU 25 tisíc lidí. Na čtvrteční demonstraci, kterou svolalo hnutí SPD Tomia Okamury se však ve skutečnosti podle policie dostavilo zhruba 600 lidí.

„V Praze se do ulic vydalo více než 25 tisíc lidí, aby se postavili proti diktátům Evropské unie,“ píše na svém serveru Zvezda News. V pátek v Rusku odvysílala reportáž se stejným obsahem.  

Podle serveru se demonstranti sešli s cílem „chránit nezávislost Evropy před Německem a Spojenými státy“ a „změnit imigrační politiku Bruselu zevnitř.“
„Lídři pravicových politických stran se spojili, aby společně bojovali o místa v Evropském parlamentu,“ popsala vlastní verzi událostí Zvezda News.

Dezinformaci o závratném počtu účastníků demonstrace v pátek vyvrátilo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH). „Podle informací Policie ČR bylo na včerejším shromáždění na Václavském náměstí kolem 600 účastníků,“ napsal úřad na svém Twitteru. 

26.dubna 2019 v 05:34, příspěvek archivován: 26.dubna 2019 v 15:31

В Праге 25 тысяч человек вышли на протесты против Евросоюза: https://t.co/lyoBOxKYd1 https://t.co/VLT1AgBqWl

„Podobné dezinformace, které šíří ruská státními média, cílí na domácí publikum, kterému je vnucována představa, že je EU v rozkladu,“ upřesnilo centrum důvod, proč se státní televize vyjadřovala o demonstraci SPD lživě.

Nejde o jediný případ. Ruský server Sputnik v 2017 napsal, že na listopadovou demonstraci proti úpravě sochy maršála Koněva dorazilo „přes 100 tisíc obyvatel“. Protestujících se tehdy sešlo pouze sto, připomnělo CTHH. 

Sputnik je odnoží ruské státní zpravodajské agentury Russia Today.

Demonstrace v horní části Václavského náměstí, kterou ve čtvrtek svolalo hnutí SPD Tomia Okamury, se účastnili také euroskeptičtí polici ze zahraničí.  Vystoupila předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová, předseda holandské Strany pro svobodu Geert Wilders či europoslankyně z britské euroskeptické strany UKIP Janice Atkinsonová.

Proti setkání protiimigračních stran protestovaly v Praze asi tři stovky lidí, převážně levicových aktivistů.  Na Václavském náměstí je musel kordon policistů oddělit od příznivců SPD Tomia Okamury.  Některým potyčkám se zabránit nepodařilo a policejní těžkooděnci později vytlačili odpůrce SPD z místa konání akce.

26.dubna 2019 v 09:55, příspěvek archivován: 26.dubna 2019 v 16:49

Podobné #dezinfo šířené ruskými státními médii cílí na domácí publikum, kterému je vnucována představa, že je EU v rozkladu. Podle informací @Policie_CZ bylo na včerejším shromáždění na Václavském náměstí kolem 600 účastníků. (U sochy mar. Koněva jich bylo v roce 2017 jen 100.)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video