V Moskvě lidé protestují za propuštění opozičního předáka Alexeje Navalného....

V Moskvě lidé protestují za propuštění opozičního předáka Alexeje Navalného. (31. ledna 2021) | foto: Reuters

Ruští studenti žalují univerzitu, vyloučila je za účast na demonstracích

  • 85
Dva ruští studenti zažalovali Astrachaňskou státní univerzitu, která je vyloučila kvůli účasti na úřady nepovolených demonstracích na podporu opozičního představitele Alexeje Navalného, informoval o tom portál Meduza.

Podle právního zástupce studentů univerzita porušila řád, protože mladé lidi dopředu neinformovala a nepožádala je o písemné vysvětlení. 

O vyloučení tří studentů informoval na sociální síti VKontaktě rektor univerzity, který prý rozhodnutí podepsal s „bolestí v srdci“. „Stokrát si to promyslete, až vás budou vyzývat k účasti na nepovolených demonstracích, pochodech nebo k vykonání něčeho protiprávního,“ napsal rektor.

Vyloučený Alexandr Močalov, který podal žalobu s Verou Inozemcevovou, podtrhl, že student má právo podat vysvětlení do tří výukových dnů od incidentu, ale univerzita po něm chtěla vysvětlení v době akademických prázdnin. Také Inozemcevová má za to, že vyloučení nebylo v pořádku a krok univerzity označila za politickou represi.

Inozemcevová také dřív novinářům ze serveru Meduza řekla, že po protestní akci, která se konala 23. ledna, ji zadržela policie, vzala jí telefon a jejím jménem zveřejňovala na sociálních sítích výzvy k účasti na protestech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video