Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruské a čínské lodě hlídkují v Pacifiku. Prezidenti se sešli v Uzbekistánu

  7:15aktualizováno  18:28
Rusko si cení vyrovnaného postoje, který Peking zaujal vůči krizi na Ukrajině, a podporuje politiku jedné Číny, řekl ruský prezident Vladimir Putin čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Oba vládci se ve čtvrtek sešli v Uzbekistánu a ruské a čínské námořnictvo provádějí společné hlídky v Tichém oceánu. Vojenské i diplomatické vztahy mezi Moskvou a Pekingem se dál prohlubují.

Politici se sešli na okraj dvoudenního summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) v Uzbekistánu. „Velmi si ceníme vyrovnané pozice, kterou naši čínští přátelé zaujali vůči ukrajinské krizi. Chápeme i vaše otázky a obavy. Na dnešním setkání samozřejmě naši pozici vysvětlíme,“ řekl Putin.

Čína se ve veřejných prohlášeních k ruské invazi na Ukrajinu staví spíše na ruskou stranu, ačkoliv k přímé vojenské či finanční podpoře zatím nesáhla. Moskva rovněž podporuje politiku jedné Číny a odmítá „provokace“ Spojených států v Tchajwanském průlivu, řekl Putin.

„Žádná země nemá právo být v problematice Tchaj-wanu soudcem,“ řekl podle Kjódó čínský prezident. Jeho poznámka podle agentury přitom mířila na USA.

Napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem, který Peking považuje za svou vzbouřeneckou provincii, vzrostl po srpnových návštěvách amerických zákonodárců včetně předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na ostrově. Čína na tuto cestu reagovala dosud největším vojenským cvičením v okolí ostrova a diplomatickými kroky.

Čínský prezident Putina podle agentury Kjódó ujistil, že Čína je připravena „prohlubovat silnou vzájemnou podporu v otázkách, které se týkají hlavních zájmů obou zemí“. Si Ťin-pching kromě toho podle TASS řekl, že Peking chce po boku Moskvy hrát vedoucí roli ve snaze „nasměrovat velmi rychle měnící se svět na cestu udržitelného a přínosného rozvoje“.

Také Putin hovořil o společné snaze Ruska a Číny vytvořit „spravedlivý světový řád“ a se zjevným odkazem na USA kritizoval „unipolární svět“. Zahraničněpolitický tandem Moskvy a Pekingu označil za vzor mezinárodní spolupráce, který podle něj sehrává „klíčovou roli při zajišťování globální a regionální stability“.

Si a Putin se setkali poprvé tváří v tvář od začátku únorové ruské invaze na Ukrajinu. Ruský prezident v této souvislosti řekl, že „od té doby se toho hodně událo“, neměnnou věcí však zůstává „přátelství mezi Čínou a Ruskem“. Pro čínského prezidenta je summit v Samarkandu, druhém největším městě Uzbekistánu, také první zahraniční cestou od začátku pandemie covidu-19 v roce 2020.

Podle prohlášení zveřejněném na Telegramu prováděly posádky Ruska a Číny společné taktické manévry a rovněž podnikaly cvičení v Tichém oceánu, do kterých bylo zapojeno i dělostřelectvo a vrtulníky.

„Hlídky mají za úkol posílení námořní spolupráce mezi Ruskem a Čínou, udržení míru a stability v asijsko-pacifickém regionu i monitorování pobřeží,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Rusko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení Vostok, účastní se i Číňané

Prohlubující se partnerství mezi oběma zeměmi je geopolitickým vývojem, který Západ sleduje s obavami. Ruské a čínské válečné lodě podnikly první společné hlídky na západě Tichého oceánu už loni v říjnu.

Veškeré dění tehdy velmi detailně sledovalo Japonsko, které manévry označilo za „neobvyklé“. Letos na začátku září Rusko zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení Vostok 2022 (Východ 2022), kterého se účastnily právě i armády Číny a dalších zemí.

Jak k tomu tehdy poznamenala agentura AP, cílem bylo ukázat, že Moskva a Peking zesilují vojenskou spolupráci v době silného napětí ve vztazích se Spojenými státy. Rusko chtělo podle světové agentury rovněž předvést, že i v době invaze na Ukrajině má dostatečné kapacity pro rozsáhlé manévry na Dálném východě a v Japonském moři.

Íránský prezident Putinovi: Společně proti sankcím USA

Putin se v Samarkandu sešel také s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím. Ten mu řekl, že spolupráce posílí země, na které Spojené státy uvalily sankce. „Vztahy mezi zeměmi, které čelí sankcím USA, jako je Írán, Rusko nebo jiné, jim mohou pomoci překonat mnoho problémů a posílit je,“ uvedl.

Ruský diktátor mezitím oznámil, že Írán příští týden navštíví zástupci osmdesáti velkých ruských společností, uvedla agentura RIA Novosti.

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján ve čtvrtek oznámil, že Írán podepsal memorandum o závazcích, aby se mohl stát stálým členem SCO. Agentura Reuters v této souvislosti píše, že se Írán chce dostat z hospodářské izolace, v níž se ocitá vlivem amerických sankcí.

Šanghajská organizace pro spolupráci (SCO) sdružuje Čínu, Rusko, Uzbekistán, Kazachstán, Tádžikistán, Kyrgyzstán, Indii a Pákistán. Mezi účastníky summitu je také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecko je partnerskou zemí SCO.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...