Šéfka nadace Svobodné Rusko Natalija Arnoová (30. listopadu 2018)

Šéfka nadace Svobodné Rusko Natalija Arnoová (30. listopadu 2018) | foto: Profimedia.cz

Ruská opozičnice při pobytu v Praze pocítila příznaky otravy, píší média

  • 72
Šéfka nadace Svobodné Rusko Natalija Arnoová během pobytu v Praze na začátku května údajně pocítila příznaky otravy. S odvoláním na její známé to napsal ruský portál agents.media. Ten spekuluje, že mohlo jít o pokus ruských tajných služeb otrávit opoziční představitelku. Arnoová má americké občanství a žije už téměř deset let v USA, kam se uchýlila poté, co byla kvůli tlaku z Kremlu nucena opustit vlast.

Arnoová do Prahy přicestovala z Berlína, kde jeden z lídrů ruské opozice Michail Chodorkovskij 29. a 30. dubna pořádal setkání ruských opozičníků.

V Praze měla opozičnice na programu schůzky, jejichž tématem byla „současná situace v Rusku“, uvádí portál. Během pobytu pocítila znecitlivění těla a bolesti v jeho různých částech. Nedlouho předtím, než se u ní projevily tyto symptomy, si všimla, že dveře jejího hotelového pokoje byly otevřené.

V místnosti kromě toho cítila vůni, která jí připomínala levný parfém. Když se ptala na otevřené dveře hotelového personálu, nedostala žádné vysvětlení.

Navalnyj ve vězení rychle hubne. Zřejmě mu podávají jed, míní kolegové

Následující den se ředitelka Svobodného Ruska vrátila do USA, kde vyhledala lékařskou pomoc a obrátila se i na místní úřady.

Podle jednoho ze zdrojů portálu agents.media začal její případ zkoumat americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který Arnoovou vyslechl, odebral jí biologické vzorky a rovněž vzorky jejího oblečení a některé předměty, které měla s sebou během cesty. O výsledcích tohoto vyšetřování ale ruský portál informace nemá.

Jed je ruská klasika, Navalnyj je posledním z dlouhé řady otrávených

Během konference pořádané Chodorkovským v Berlíně se na německé lékaře obrátila jedna ruská novinářka, která nedávno opustila vlast. Žurnalistka, jejíž totožnost portál zná, ale nezveřejňuje, uvedla, že symptomy u ní možná nastaly ještě před konferencí.

Podle informací jednoho ze zdrojů agents.media se novinářka obrátila na německou nemocnici Charité, kde se v roce 2020 léčil z otravy bojovou látkou novičok ruský opoziční představitel Alexej Navalnyj.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video