Jako hejno žraloků. Ruští námořníci natočili nájezd kamikaze dronů

  • 247
Pozoruhodné svědectví o taktice ukrajinských námořních dronů Magura V5 se ve středu objevil na ruském telegramu. Záběry pořízené ruskými námořníky ukazují, jak z jejich perspektivy probíhalo únorové potopení výsadkové lodi Cezar Kunikov u pobřeží Krymu.

Nejmenovaný zdroj populárního telegramového blogera Fighterbomber tvrdí, že se posádce podařilo zničit čtyři námořní kamikadze drony. Pátý plavidlo znehybnil, další prorazily díru do levoboku a desátý dron pak explodoval prakticky uvnitř výsadkové lodi a poslal ji definitivně ke dnu.

Celá bitva trvala zhruba čtyřicet minut, posádka se prý z potápějící se lodi evakuovala a zachránila i zbraně a tajné dokumenty. Z nahrávky je patrné, že námořníci po dronech pálili ze samopalů a lehkých kulometů.

„Posádka je dnes označována za zbabělce a darebáky. Ale je vidět, že dřela do posledního muže. Podle mě si zaslouží, aby z ní alespoň nedělali lumpy,“ hájí námořníky autor kanálu, který se jinak specializuje na novinky ze světa ruského letectva.

Výsadkové plavidlo třídy Ropucha se potopilo v noci na 14. února nedaleko města Alupka ležícím na jižním pobřeží Krymského poloostrova. Pro Černomořskou flotilu to znamenalo další citelnou ránu a Moskva zareagovala odvoláním jejího velitele Viktora Sokolova. Ve funkci byl rok a půl a ruské loďstvo v Černém moři za tu dobu přišlo o dvacet procent plavidel.

Ruští vojenští experti mu vyčítali, že nedokázal zastavit útoky námořních dronů Magura V5. Ukrajinci je poprvé představili loni v červenci na zbrojním veletrhu v Istanbulu.

Na délku má dron 5,5 metru, maximální dojezd je 833 kilometrů a dokáže uvézt až 320 kilogramů nákladu. Maximální rychlost je 78 kilometrů v hodině, náklady na jeden kus se pohybují kolem čtvrt milionu dolarů.

Zatím se zdá, že ani nový velitel Černomořské flotily nenašel obranu proti kamikadze člunům. Ukrajinská vojenská rozvědka HUR v úterý oznámila, že se jí podařilo zničit hlídkovou loď Sergej Kotov. Plavidlo vybavené radarovým komplexem s dosahem 300 kilometrů, kanónem AK-176 a protiletadlovým raketovým systémem patřilo k nejnovějším plavidlům Černomořské flotily a stálo přibližně 65 milionů dolarů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video