Putin a Lukašenko ladili noty na sjezdovce, možnost sjednocení neřešili

  • 147
Politické i osobní vazby lze utužovat i na lyžařské sjezdovce. V Soči to předvedli ruský prezident Vladimir Putin a jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko. Ti spolu jednali až do pátku, podle Lukašenka ale nikoli o možném vzniku společného soustátí, jak o tom spekulovali komentátoři.

Oba dlouholetí autoritářští vládci prodiskutovali osud svých zemí poté, co opustí politiku, sdělil novinářům Lukašenko. 

„Otevřeně jsme si přiznali, že nežijeme věčně, přijde čas, kdy odejdeme,“ prohlásil běloruský vůdce, který je u moci téměř 25 let, o zhruba šest let víc než jeho ruský partner. „Co zůstane našim dětem? Budou pokračovat v naší politice? To nás jako politiky nutně zajímá,“ dodal Lukašenko. O výsledcích těchto úvah se ale nezmínil. 

Putin si při judu zranil prst

„Zanícený sportovec“ Vladimir Putin, jak ho označují ruská státní média, si ve čtvrtek v Soči zranil prst na pravé ruce. Stalo se tak při tréninku juda, ošetřen byl podle agentury Interfax na místě.

Agentury zveřejnily fotografie, kdy Putinovým partnerem v souboji byl ruský borec Beslan Mudranov. Přestože jde o olympijského šampiona, Putin je na fotografiích zachycen téměř výhradně ve vítězných pozicích.

Britský Daily Mail nicméně uvádí, že Putina ale nakonec složila k zemi ruská judistka Natalija Kuzjutinová. 

Tématu většího sblížení Ruska a Běloruska se Lukašenko na tiskové konferenci přesto dotkl. 

„Vyslovím svůj názor a myslím, že můj kolega a přítel (Putin) s ním bude souhlasit: ve spojení našeho úsilí, našich států a národů půjdeme tak daleko, jak jste připraveni,“ řekl.

„Třeba hned zítra se můžeme sjednotit, s tím problém není. Ale jste na to připraveni vy, Rusové a Bělorusové?“ položil řečnickou otázku. 

Putin se omezil na prohlášení, že jednání bylo úspěšné. Pozval prý běloruského prezidenta do Soči, aby si „trochu odpočinul, zalyžoval si a zahrál hokej“.

Ruská agentura TASS nicméně dříve s odvoláním na Kreml uvedla, že oba státníci proberou „klíčové dvoustranné otázky a vyhlídky na posílení integračních procesů v Eurasii“. 

Loni v prosinci zřídili Putin s Lukašenkem mezivládní pracovní skupinu na podporu integrace jejich zemí, které již tvoří Svaz Ruska a Běloruska.

Část Rusů chce ale jít dál a uvažuje o vytvoření rusko-běloruského soustátí. Německá stanice Deutsche Welle použila výraz „anexe Běloruska“. Připomněla, že nový státní útvar by mohl vést Putin, který by tak zůstal ve vysoké politice. V roce 2024 vyprší jeho mandát a stát se znovu prezidentem Ruska mu zakazuje ústava. 

Lukašenko ale v lednu prohlásil, že svrchovanost jeho země je „svatá“ a nikdy se nezačlení do Ruska. Hlubší propojení obou států nemá podporu ani v běloruské společnosti. 

„Bez ohledu na konflikty a skandály si musíte pamatovat, že nikdy Rusům nedodáme špatnou vodku nebo špatné občerstvení,“ řekl podle listu The Moscow Times Lukašenko v Soči Putinovi. 

Lukašenko dorazil do Ruska v úterý večer. Ve středu si ve středisku Krasnaja Poljana v jihoruském Soči spolu s Putinem zalyžoval. Na sjezdovku vzali oba státníci i syna běloruského prezidenta Nikolaje. Tohoto levobočka připravuje Lukašenko podle pozorovatelů na převzetí moci v Bělorusku

Ve čtvrtek přijeli za Putinem do Soči íránský prezident Hasan Rúhání a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan. Společně hovořili o konfliktu v Sýrii, zejména o stažení amerických jednotek ze země a o přístupu k syrské provincii Idlib, kterou stále ovládají povstalci. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video