Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (25. dubna 2020)

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (25. dubna 2020) | foto: AP

Lukašenko vyzval v Bělorusku k mobilizaci - kvůli bramborám

  • 405
Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko vyzval k mobilizaci studentů, dělníků, státních zaměstnanců a také školáků – aby vyrazili na pole sklízet brambory. Lukašenka na pondělním zasedání vlády popudilo, že prý některé školy zakazují posílat žáky na pole, jakkoli je důležité kvalitně a včas sklidit brambory, cukrovou řepu, kukuřici a len.

„Větší divošství si neumím ani představit! Snažíme se vychovat naše školáky, naše děti. Čím je budete vychovávat? Klábosením? Tím je nevychováš,“ uvedl osmašedesátiletý Lukašenko, který vládne Bělorusku přes čtvrt století a dříve býval politickým důstojníkem v sovětské armádě a ředitelem státního statku.

„Mobilizujte všechny!“ cituje v úterý pokyn Lukašenka list Naša Niva. Lukašenko zdůraznil zkušenosti z dob, kdy mládež pomáhala zemědělcům se sklizní, což podle něj přispívalo k semknutosti kolektivu a učilo práci.

„Když bude pracovat pět šest hodin, rodiče budou mít radost a pro děcko to bude dobrá fyzická příprava. My všichni – já určitě – jsme tak pracovali. Nepracovali, ale tvrdě makali, a to panebože jak!“ prohlásil.

„A tak mobilizujte studenty, dělníky, státní zaměstnance a další lidi, aby nám to pomohli všechno sklidit. Protože můžeme vydělat slušné peníze. Když ne teď, tak na jaře,“ dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video