Nová dvousetrublová bankovka má na líci mapu Krymu a ruiny starověkého města...

Nová dvousetrublová bankovka má na líci mapu Krymu a ruiny starověkého města Chersonésos, na rubu je námořní pomník v Sevastopolu | foto: cbr.ru

Rusové mají nové bankovky, natiskli na ně motivy z Krymu

  • 311
Ruská centrální banka představila design nových bankovek v hodnotě 200 a 2000 rublů. Na bankovce s menší nominální hodnotou jsou motivy Krymu, tedy ukrajinského poloostrova, který před třemi lety Rusko anektovalo.

Nové bankovky v nominální hodnotě 200 a 2000 rublů představila ve čtvrtek šéfka ruské centrální banky Elvira Nabibullinová.

Na zelené dvousetrublové bankovce je mapa Krymu a ruiny starověkého Chersonésu, které se nacházejí na jihu anektovaného poloostrova. Na druhé straně je námořní pomník v Sevastopolu, kde kotví ruská Černomořská flotila.

Na dvoutisícové bankovce jsou motivy Dálného východu. Na líci je vyobrazen nový kosmodrom Vostočnyj, který se začal stavět před pěti lety v Amurské oblasti. Na rubu lze spatřit tříkilometrový most spojující Vladivostok s ostrovem Russkij. Projekt provází řada skandálů (více zde). 

Motivy na bankovkách byly zvoleny na základě celonárodní ankety, v níž lidé vybírali symboly Ruska. „Tyto symboly vybral lid,“ prohlásila Nabibullinová na tiskové konferenci. „Reflektuje to touhu ruského lidu vidět je na bankovkách,“ dodala s tím, že krymské motivy hodnotu rublu nijak nepoškodí.

Rusko ukrajinský Krym anektovalo v roce 2014 po revoluci v Kyjevě, která svrhla proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Rusko na poloostrov nejdříve poslalo vojáky v neoznačených uniformách a pak uspořádalo referendum, které mělo anexi legalizovat. Svět anexi neuznal a Západ na Rusko uvalil řadu sankcí. 

Agentura AFP poznamenala, že se ruský režim snaží novými bankovkami dále těžit z vlny vlastenectví vzedmuté po připojení Krymu. Do oběhu by se bankovky měly dostat do konce roku. Nejprve v Moskvě, na Krymu i na Dálném východě a pak ve zbytku země.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video