Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ať se NATO postará. Náhorní Karabach odhalil rozepře mezi Ruskem a Arménií

  15:33
Vojenská akce Ázerbájdžánu proti Arménům v enklávě Náhorní Karabach ukázala na sílící trhliny ve vztazích mezi Moskvou a Jerevanem. Někteří ruští činitelé vyzývají Arménii, aby se obrátila o pomoc na NATO jako svého nového spojence. Kreml odmítá arménské výtky, že jeho jednotky nedovedou ve sporné oblasti zajistit bezpečnost.
Civilisté v Náhorním Karabachu během evakuace prováděné ruskými mírovými silami...

Civilisté v Náhorním Karabachu během evakuace prováděné ruskými mírovými silami (20. září 2023) | foto: Reuters

Když Baku v úterý oznámilo zahájení nové vojenské ofenzívy v Náhorním Karabachu, arménský premiér Nikol Pašinjan vyzval OSN a Rusko, aby podnikly kroky k „zastavení ázerbájdžánské agrese.“ Z Ruska se ale ozvala poněkud zvláštní reakce.

„Jednou mi kolega z bratrské země řekl: ‚Jsem ti cizincem, nepřijmeš mě‘. A já řekl: ‚Budeme tě soudit ne podle tvého životopisu, ale podle skutků‘. Pak prohrál válku, ale podivuhodně zůstal na svém místě. Pak se rozhodl obvinit Rusko za svoji prohru. Pak se vzdal části svého území,“ napsal bývalý ruský expremiér a exprezident a současný místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv s jasnou narážkou na arménského premiéra.

„Pak se rozhodl flirtovat s NATO a jeho žena demonstrativně šla k našim nepřátelům se sušenkami. Hádejte, jaký ho čeká osud,“ dodal Medveděv, jenž zřejmě narážel na manželku arménského premiéra Annu Hakobjanovou a její návštěvu Kyjeva, kam přivezla humanitární pomoc.

Rusko po vypuknutí ázerbájdžánské ofenzivy proti arménským separatistům v Náhorním Karabachu čelilo ze strany Arménie kritice, že ruské mírové síly pověřené zajištěním klidu zbraní v oblasti toho nedělají dost. Kreml tvrzení odmítl s tím, že akce Ázerbájdžánu se týkala jeho vlastního území.

Karabach kývl na příměří a odzbrojení. Zemřelo přes 200 lidí, i ruští vojáci

Arménští separatisté podle agentury Reuters uvedli, že ázerbájdžánské síly pronikly přes jejich linie, zatímco svět stál a nic nedělal. Nemají tudíž jinou možnost než přijmout dohody o pozastavení bojů zprostředkovanou ruskými mírovými silami. Separatisté odzbrojí karabašskou armádu a stáhnou těžkou techniku z horské enklávy, což Ázerbájdžán zmiňoval jako cíl „protiteroristické akce“.

Zrádná Arménie se obrátila k USA, hlásí v Rusku

Konflikt ukázal na rozšiřující se propast mezi Arménií a Ruskem. Podobně jako Medveděv, ale mnohem ostřeji, se vůči Arménii vyjádřili i přední ruští propagandisté. „ Pašinjan vyžaduje(!), aby ruské mírové jednotky bránily Karabach. Co NATO?“ napsala ředitelka ruské stanice RT arménského původu Margarita Simonjanová. Premiéra přirovnala k Jidášovi.

„Arménské vedení už dávno zradilo Rusko. Hlavními přáteli Arménie jsou nyní nepřátelé Ruska: Francie, EU a USA,“ napsal prokremelský politický analytik Sergej Markov.

Bez ruského posvěcení by eskalace v Karabachu nebyla možná, říká expert

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová uvedla, že Rusko bude udržovat spojenecké vztahy s Arménií. Sdělila ale též, že Moskva je hluboce nespokojena s protiruskými kroky země. Rusko mimo jiné s velkou nechutí reagovalo na arménské vojenské cvičení s USA.

„Takovými kroky Jerevan vytváří příznivé podmínky pro Washington a Brusel, aby prováděly svou nepřátelskou politiku vůči Rusku,“ prohlásila mluvčí. Objasnila, že měla na mysli proces jerevanské ratifikace Římského statutu Mezinárodního trestního soudu. Ten vydal na ruského prezidenta Vladimira Putina zatykač za jeho podíl na nezákonných deportacích dětí z území Ukrajiny. Arménské bezpečnostní složky by tak měly šéfa Kremlu zatknout a vydat do Haagu, pokud do Arménie přijede.

Rusko selhává ve své práci, stěžuje si Arménie

Zacharová též sdělila, že Baku informovalo Moskvu o „protiteroristické operaci“ jen pár před minut před jejím zahájením. Ázerbájdžánské ministerstvo obrany ale oznámilo, že informovalo ruskou mírovou misi o svých vojenských aktivitách v předstihu. Portál Armenian Press s odvoláním na své zdroje z arménského úřadu vlády tvrdí, že Moskva Jerevan neupozornila na akci Ázerbájdžánu.

Rusko a Arménie jsou dlouhodobými spojenci. Moskva podporuje Jerevan v konfliktu o území Náhorního Karabachu, který ovládli arménští separatisté v krvavé válce, jež skončila v roce 1994. Moskva zprostředkovala mír poté, co v roce 2020 Arménie a Ázerbájdžán svedly šestitýdenní boje o separatistický region, ruské jednotky měly příměří zajistit.

Putina už by zatkli i v Arménii. Tradiční spojenec nenápadně otáčí kormidlo

Pašinjan však ale ruské mírové jednotky nedávno obvinil, že „selhaly ve své misi“. Arménský premiér v rozhovoru pro portál Politico uvedl, že dosavadní bezpečnostní model, kdy Arménie spoléhá na Rusko, už není udržitelný. „Způsobilost Ruska se změnila jako výsledek událostí na Ukrajině,“ naznačil. Vlivem krvácení ruských vojsk na ukrajinském bojišti už tedy nemá Moskva takovou váhu jako dříve.

Podle analytika Pavla Havlíčka Baku využilo situace, kdy ještě nové bezpečností aliance nezapustily kořeny. „Stále více se ukazuje, že Rusko hodilo přes palubu arménského premiéra Nikola Pašinjana, který se postupně začal otáčet směrem k Západu. Bez ruského souhlasu by tedy byla současná eskalace jen těžko uvěřitelná, uvedl v rozhovoru pro iDNES.cz.

„Po vypuknutí války na Ukrajině nebyla Moskva schopná dostát svým povinnostem a nyní přejala některé pozice ázerbájdžánské strany konfliktu,“ upozorňuje na měnící se ruský postoj jerevanský politický expert Tigran Grigoryan. „Zdá se, že Rusko a Ázerbájdžán mají nyní bližší vztahy než Arménie a Rusko.“

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...