Rusko a Bělorusko upevňují dvoustranné vojenské vztahy

- Ministři obrany Ruska a Běloruska dnes prohlásili, že jejich země hodlají upevňovat dvoustranné vojenské vztahy jako odpověď na rozšiřování NATO na východ a na pohrůžku aliance zahájit letecké údery proti srbským cílům.

Rusko a Bělorusko hodlají upevňovat dvoustranné vojenské kontakty v reakci na rozšiřování Severoatlantické aliance na východ a na její pohrůžku vojenského zásahu proti srbsko-černohorské Jugoslávii. Prohlásili to ministři obrany obou zemí Ivan Sergejev a Alexandr Čumakov během dnešního jednání ruských a běloruských činitelů v Moskvě, které se koná s cílem prohloubit vzájemné vztahy. Obě země vytvořily volnou celní unii, která se, jak doufají, stane základem těsnější politické a ekonomické integrace.

“Máme legální základ ke spojení svých schopností ve vojensko-politické sféře s cílem čelit rozšiřování NATO na východ”, prohlásil ruský ministr obrany Igor Sergejev v průběhu rozhovorů s běloruskými činiteli. Představitelé obou států kritizovali plány NATO na začlenění bývalých socialistických zemí střední a východní Evropy do svých řad a rozhodně se vyslovili proti hrozbě leteckých úderů proti jugoslávským cílům v jihosrbském Kosovu.

Podle agentury ITAR-TASS diskutovali Sergejev a Čumakov dlouho a důkladně o kosovské krizi, nedospěli však k žádnému rozhodnutí týkajícímu se poskytnutí vojenské pomoci Bělehradu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: NATO

Video