Podle Václava Havla je ruská hrozba jen planý poplach.

Podle Václava Havla je ruská hrozba jen planý poplach. | foto: Dan Materna, MF DNES

Ruské výhrůžky jsou absurdní, říká Havel

  • 1036
Bývalý prezident Václav Havel se na mezinárodním fóru ve Washingtonu vyjádřil k ruským výhrůžkám kvůli umístění systému protiraketové obrany v Česku a Polsku. Silná slova ruských armádních představitelů nemusí nutně znamenat reálnou hrozbu, prohlásil Havel podle ČRo1-Radiožurnálu.
Protiraketový radar

Václava Havla na mezinárodním fóru ve Washingtonu přepadli ruští novináři s dotazem na protiraketovou základnu, která má vyrůst v Česku a v Polsku.

Ruští generálové se před časem nechali slyšet, že by na taková zařízení Moskva mohla zaměřit své rakety. Konkrétně se tak vyjádřil velitel ruských raketových vojsk Nikolaj Solovcov. - více zde

"Ty poslední výroky nás straší tím, že když budeme pozorovat, zda nad námi neletí nějaká raketa, to znamená, když budeme sloužit své obraně, takže začnou instalovat rakety, které opravdu na nás budou útočit. To je přece tak absurdní, že to musí každý vidět," odpověděl Václav Havel ruským novinářům.

Havel je ve Spojených státech na studijním pobytu. Fórum ve Washingtonu bylo zaměřeno na disidenty a svobodu ve světě.

Putin připravuje půdu svým věrným
V podobném duchu jako Havel se podle Hospodářských novin vyjádřil i bývalý velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský.

"Ruská společnost je hluboce rozvrácená a k tomu, aby si i po odchodu Vladimira Putina z prezidentské funkce zajistila stabilitu, potřebuje vnějšího nepřítele," řekl Dobrovský listu.

Putin podle něj nadnesenými výroky jen upevňuje pozice svých věrných.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video