Ústředí ruské tajné služby FSB v Moskvě

Ústředí ruské tajné služby FSB v Moskvě | foto: AP

Ruská tajná služba rozbila teroristickou buňku, zabránila útoku v Dagestánu

  • 116
Ruská tajná služba FSB v sobotu oznámila, že překazila plány na útok v Dagestánu. Podařilo se jí přitom rozbít tamní buňku teroristické organizace Islámský stát. Při zátahu zadržela čtyři členy mezinárodní teroristické skupiny a zabavila zbraně a munici.

„Členové této skupiny plánovali odpálit zařízení poblíž jedné z administrativních budov bezpečnostních sil a následně ozbrojený útok na zaměstnance ministerstva vnitra,“ v dagestánské metropoli Machačkala, citovala agentura AFP z vyjádření FSB.

Tajná služba při zátahu zabavila střelné a sečné zbraně, velké množství munice, výbušné zařízení a také mobilní telefony obsahující „korespondenci s koordinátory v zahraničí“.

„Zadrželi jsme čtyři členy buňky mezinárodní teroristické skupiny Islámský stát,“ oznámila FSB.

Vliv IS na ruský Kavkaz je omezený, píše AFP, přesto v Dagestánu či sousedním Čečensku a Ingušsku pravidelně dochází k útokům na úřady a veřejné činitele.

V polovině prosince zemřeli dva útočníci, kteří cílili na policejní složky a v říjnu bylo zabito nejméně šest lidí včetně dvou příslušníků bezpečnostních sil při protiteroristické operaci v čečenském správním středisku Grozném.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video