Saddám Husajn na videosnímcích z výslechu

Saddám Husajn na videosnímcích z výslechu - Snímky z videozáznamu Saddáma Husajna během výslechu zveřejnil irácký soud. (12. června 2005) | foto: Reuters

Rodina rozpustila tým Saddámových právníků

  • 25
Saddám Husajn přišel před začátkem svého soudního procesu o tým právníků. Rozpustila jej rodina bývalého iráckého diktátora. Uvedla to agentura AP s tím, že rodina pověřila další obhajobou jen jednoho advokáta. Ten byl i členem rozpuštěného týmu.

Na Saddámově obhajobě pracovala skupina vedená zhruba dvaceti právníky z různých zemí včetně USA, Francie nebo Libye.

Nejznámějšími advokáty byli dcera libyjského vůdce Ajša Kaddáfíová a exministr spravedlnosti USA Ramsey Clark. Skupinu se základnou v Jordánsku podporovalo i na 1500 dobrovolníků, převážně Arabů.

Saddámova rodina v pondělí oznámila, že tým rozpustila a zrušila jeho pověření k zastupování svrženého iráckého prezidenta. Jako jediného právního zástupce stanovila rodina Iráčana Chalíla Dulajmího, uvedla AP. Dulajmí byl členem rozpuštěného týmu a v minulosti se účastnil některých Saddámových výslechů.

Rodina ve svém prohlášení, pod kterým je podepsána nejstarší Saddámova dcera Raghad, uvádí, že způsob právní obrany změnila kvůli zvláštnímu charakteru případu.

Zdroj blízký rodině pod podmínkou zachování anonymity řekl agentuře AP, že příbuzní vězněného exprezidenta jsou rozladěni některými prohlášeními různých právníků z týmu. Chtějí prý, aby za Saddáma mluvil jen jeden hlas.

Samotný proces se Saddámem Husajnem by měl začít v září, bývalému diktátorovi hrozí trest smrti. První konkrétní vznesené obvinění hovoří o jeho podílu na masakru v obci Dudžail v červenci 1982. Po odhalení údajného spiknutí proti Saddámovi tam bezpečnostní agenti zavraždili na 140 lidí. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video