Slovenský ministr vnitra Kaliňák rezignoval na svou funkci

  • 438
Slovenský ministr vnitra za nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Kaliňák se v pondělí rozhodl rezignovat na svou funkci. Vyhověl tak tlaku veřejnosti i politické opozice v reakci na vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

Před dvěma týdny se podle Kaliňáka stala brutální vražda dvou mladých lidí a pro něj existuje jen jedno řešení - vyšetřit vraždu a postavit pachatele před spravedlivý soud. „Je potřeba nechat prostor vyšetřovatelům. Věřím, že se jim podaří objasnit i tento případ,“ řekl na tiskové konferenci.

„Mezitím se emoce vybičovaly do absolutního maxima,“ poznamenal a reagoval tím i na masové protesty lidí v ulicích Slovenska v posledních dnech. 

„Citlivě vnímám veškeré názory našich koaličních partnerů, a proto si myslím, že musím udělat všechno proto, abych v zemi udržel stabilitu. Proto jsem se rozhodl, že na funkci rezignuji,“ sdělil novinářům Kaliňák. 

Dle vlastních slov se svobodně rozhodl a svoje rozhodnutí už oznámil předsedovi vlády, předsedům koaličních stran i svým kolegům. Zda po odchodu z vládního postu bude vykonávat poslanecký mandát, neuvedl.

Robert Kaliňák (47)

Místopředseda strany Směr-SD se poprvé stal ministrem vnitra v roce 2006, jedenáct let poté, co vystudoval právo v Bratislavě. Pracoval i jako právní koncipient a advokát. 

Poslancem se stal v roce 2002. Ve sněmovně byl předsedou výboru pro obranu a bezpečnost (2002-2006) a výboru na kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu (2004-2006).

Od července 2010 zastával rovněž funkci předsedy zvláštního parlamentního výboru pro kontrolu činnosti Slovenské informační služby. Úspěchy slavil také na poli lokální politiky. V krajských volbách v roce 2005 byl zvolen do zastupitelstva Bratislavského kraje, o rok později se mandátu vzdal.

Robert Kaliňák je ministrem vnitra nepřetržitě od roku 2012, stejný post zastával i v první Ficově vládě v letech 2006 až 2010. Dlouhodobě čelil výtkám opozice a médií, že je politicky odpovědný za neřešení různých kauz. Více jsme o tom psali zde.

Kaliňák je druhým ministrem kabinetu premiéra Roberta Fica, který po dvojnásobné vraždě oznámil rezignaci. Minulý týden ve funkci skončil ministr kultury a jeho stranický kolega Marek Maďarič. Kaliňák minulý týden odchod z vládní funkce opakovaně odmítal.

Již o víkendu se sešli premiér a předseda Směru-SD Robert Fico a předseda strany Most-Híd Béla Bugár, výsledky jednání žádná ze stran nekomentovala. Schůzka se uskutečnila po pátečních protivládních demonstracích, které byly největší od protikomunistických shromáždění v listopadu roku 1989.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video