Řidič neunesl tragédii, je na psychiatrii

  • 15
Vyšetřování havárie slovenského autobusu na vrchu Úhorná se zabrzdilo. Policie se pokusila vyslechnout řidiče, obviněného ze všeobecného ohrožení. Sedmačtyřicetiletý muž se však zhroutil a skončil v péči psychiatrů. Při nedělní tragédii zahynulo jedenáct lidí z 47 cestujících.

"Řidiče jsme vyslýchali, ale u výslechu zkolaboval," potvrdila košická policejní mluvčí Jarmila Petrová.

Řidič podle mluvčí patrně neunesl fakt, že oběti havárie osobně znal. Vyšetřovatel proto podle mluvčí doporučil, aby ho odvezli na psychiatrické pozorování.

Podle slovenských sdělovacích prostředků je stav 24 zraněných cestujících nyní stabilizován.

Řidičem byl 47letý muž, který z dosud neznámých příčin zastavil s autobusem Karosa v zatáčce v prudkém kopci.

Řidič na svahu vrchu Úhorná, kam poutníci cestovali na náboženskou slavnost, poté z vozidla vystoupil a autobus dostatečně nezabezpečil proti pohybu.

Karosa se však pohnula směrem dozadu, zřítila se z kopce a převrátila se na střechu. V době nehody bylo v autobuse 47 lidí.

Na Slovensku tragicky havaroval autobus

Policie: Na vině je asi řidič
Ačkoli závěry vyšetřování ještě nejsou známy, za pravděpodobného viníka policie označuje řidiče, jehož již obvinila ze všeobecného ohrožení.

Také dopravce odmítl možnost, že by příčinou nehody mohl být špatný technický stav autobusu. Karosa prý totiž měla platné potvrzení o technické kontrole a bezprostředně před nehodou u ní nebyly hlášeny žádné poruchy.

Policie ale zatím zcela nevyloučila ani technickou poruchu na autobusu. Svědci nehody si navíc všimli, že je na začátku cesty na kopec Úhorná značka, která tak velkým vozidlům jako Karosa zakazuje vjezd. Policie ale zatím nekomentovala, zda řidič porušil i tento předpis.

Vyprošťování lidí z vraku trvalo tři hodiny. Podle záchranářů měli štěstí v neštěstí ti, kdo z autobusu vypadli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Karosa, policie, Slovensko

Video