Řidič dodávky najel v Amsterdamu do sídla novin, podle policie úmyslně

  • 58
Řidič dodávky najel v Amsterdamu do vstupu do budovy, kde sídlí list De Telegraaf. Podle policie tak jednal úmyslně. Nikdo nebyl zraněn. Nizozemský premiér čin zkritizoval.

Podle agentury Reuters došlo k nehodě kolem čtvrté hodiny ranní, v budově v té době téměř nikdo nebyl.

Dodávka se po nárazu vzňala. Po řidiči, který z místa uprchl, policie pátrá. Podle informací agentury AP měl řidič komplice, se kterým odjel v druhém voze.

De Telegraaf je největší deník v Nizozemsku. Podle šéfredaktora listu Paula Jansena je motiv řidiče nejasný, podle policie ale jednal úmyslně. Nizozemský premiér Mark Rutte čin označil za facku svobodnému tisku.

„Útok na De Telegraaf je fackou do tváře svobodného tisku a nizozemské demokracie,“ napsal Rutte na Twitteru. Dodal, že čin provází řada nejasností, ujistil ale o ostražitosti bezpečnostních sil a odhodlání policie dopadnout strůjce.

Agentura Reuters poznamenala, že ve stejné oblasti Amsterdamu před týdnem jeden útočník vypálil z raketometu na budovu, ve které sídlí několik magazínů. Protitanková střela nikoho nezranila. Muže policie zadržela.

26.června 2018 v 08:47, příspěvek archivován: 26.června 2018 v 09:59

De gerichte actie tegen De Telegraaf is een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie. Er is nog veel onduidelijk, maar we zijn alert en waakzaam en de politie doet er alles aan om de dader(s) op te pakken. (1/2)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video