Snímek z videozáznamu vraždy zločineckého bosse Vangelise Zambounise.

Snímek z videozáznamu vraždy zločineckého bosse Vangelise Zambounise. | foto: CCTV/X

Řečtí mafiáni si vyřizují účty, vlivného bosse na pumpě rozstříleli jak řešeto

  • 25
Řeckem otřásla vražda Vangelise Zambounise, považovaného za mocnou postavu zločineckého podsvětí. Neznámí útočníci jej přepadli na čerpací stanici, policie po nich pátrá. Zambounis údajně vedl vyděračskou skupinu a zapojoval se do pašování cigaret a pohonných hmot.

Útočníci na Zambounise vypálili více než 90 ran z kalašnikova. Videozáznam, který se rozšířil několik hodin po vraždě, ukazuje, jak muž, o němž se předpokládá, že je to zločinecký boss, nastupuje do obrněného BMW zaparkovaného před čerpací stanicí v aténské čtvrti Neos Kosmos, píše BBC.

Za BMW pak přijíždí další vozidlo. Policie později zjistila, že se jedná o lexus s falešnými poznávacími značkami, který byl před několika měsíci ukraden v Itálii.

Z vozu vyskočili dva muži. Jeden z nich, oblečený v černém a s kuklou na hlavě, přistoupí k BMW a z bezprostřední blízkosti opakovaně vystřelí z útočné pušky AK-47 na okénko řidiče.

Vrazi, gangsteři, podvodnice. Nejhledanější zločince ukazuje FBI už 73 let

Poté střelec vytáhne z bundy pistoli, otevře dveře auta a znovu střelí. Druhý muž zatím z druhé strany rovněž vypálí do vozidla několik střel z kalašnikova. Oba pak odjedou. Auto později policie našla na předměstí Atén.

Krutost vraždy vzbudila v Řecku značnou pozornost. Zachytily ji totiž kamery a krátce poté záznam odvysílala řecká televize. Následující den byli zatčeni dva policisté za porušení služebního tajemství a únik záběrů do médií.

Obelstil gangstera, v Iráku dostal kulku. Švédsko se bojí odvety na svém území

Řecká média spekulují o motivech Zambounisovy vraždy. Podle jedné z teorií je to odveta za vraždu mafiánského rivala Vassilise Roubetise z června 2023. Jiná teorie přičítá vraždu pokračujícímu napětí mezi domácími pašeráky tabákových výrobků a ruskojazyčnou mafií, která dováží levné cigarety z Ukrajiny.

Mafiána se pokusili zavraždit už v roce 2018, tehdy ovšem neúspěšně. Podle řeckého deníku Kathimerini bylo od roku 2017 v Řecku spácháno více než 20 vražd na objednávku mezi gangy, které se zabývají vydíráním a další trestnou činností.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video