„Poslední tank“ Ruský obrněnec, který dojel ze všech nejblíže ke Kyjevu, stojí nyní opuštěný na kraji žitomírské dálnice. | foto: Tomáš Kolařík, MF DNES

Raněné sochy, zničené domy a vraky. Po stopách ruských tanků do Kyjeva

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Od našeho spolupracovníka na Ukrajině - Cesty zmaru do Kyjeva začíná v Irpini a končí u ­mrtvého tanku v ­místě, kam Rusové dojeli nejdál. Kromě něj narazíte na desítky dalších vraků válečných strojů nebo také na stromy, skrz něž je vidět, píše spolupracovník MF DNES na Ukrajině Tomáš Kolařík.

V Irpini vládne stále zvláštní atmosféra. Kulturní dům, který přišel o střechu, hlídají „raněné“ sochy dělníků. Na křižovatkách jsou opuštěné bunkry a protitankové zátarasy. Těžko říct, jestli ruské, nebo ukrajinské. Za nimi shořelý obchodní dům a paneláky s dírami po tankových střelách. V centrálním parku už ale zahradníci pečlivě zarovnávají stopy po ruských obrněncích hlínou a zasévají trávníky. Ve stromech jsou stopy po kulometné palbě. Skrz některé kmeny je vidět. A vedle toho se houpou děti a maminky s kočárky odpočívají ve stínu stromů s dírami po kulkách.

Je to doslova průřez jednotlivými byty. V jednom patře stojí na okraji propasti zaprášená knihovnička, o patro výše je na stole pořád prostřeno k večeři.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, CZ DEFENCE

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video