Muž a zbraň. „Jsem tady, abych chránil civilisty,“ říká kapitán Guti před svým strojem. Posádka v tanku Merkava stráví někdy nepřetržitě celé týdny. | foto: Dagmar Langová

Tankistou na horké půdě. Reportáž z hranice mezi Izraelem a pásmem Gazy

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Závěje. Když se do nich skočí, člověk se zaboří až nad kotníky. Příjemně hřejí a hodně špiní. Těžké pásy izraelských tanků na izraelské hranici s Pásmem Gazy rozdrtily jemný písek na prach, který jako sníh dělá závěje. Izraelci jsou v pohotovosti, i když na druhé straně bojové linie není šikující se vojáky vidět. Tak vypadá válka s teroristy.

„Vidí nás?“ ptám se, zatímco kapitán Guti ukazuje na malé bílé věžičky necelých půl kilometru od nás. „Asi ano,“ říká. Myslím tím Hamas, ale sledují nás také kamery z nedalekých stožárů na izraelské straně. Slyším střelbu, ale to je z blízké střelnice. Kdyby něco hrozilo, prý nám zavolají.

Zatímco v Izraeli stojí armáda před civilisty, v Gaze jsou bojovníci za civilisty. Schovaní v obytných čtvrtích, ve školách, v nemocnicích či tunelech.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video