ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Řecké úřady terčem posměchu. Školákům objednaly místo roušek „padáky“

  • 31
Řecké úřady v rámci boje proti pandemii nemoci covid-19 rozdaly na začátku školního roku několik stovek tisíc roušek. Tento krok ovšem u místních vyvolal vlnu kritiky a posměchu. Darované ochranné prostředky jsou dětem příliš velké a mnohdy zakrývající celý obličej. Sociální sítě hned první školní den zaplavily fotografie dětí v nesedících rouškách, pro které se rychlo vžilo označení „padáky“.

Roušky „byly příliš velké od začátku“, uvedl Jannis Stathopoulos, jehož firma vyhrála tendr na výrobu a dodání 500 tisíc roušek. Podmínky smlouvy podle svých slov splnil do posledního písmene a zdůraznil, že rozměry roušek určili zdravotničtí odborníci z řecké státní komise, která má na starosti záležitosti covidu-19.

Pro děti do deseti let byly objednány roušky o rozměrech deset krát osmnáct centimetrů, pro starší studenty a učitele ochranné pomůcky velké 12 krát 22 centimetrů, píše agentura AFP, která informaci přinesla.

„Šlo o nedorozumění... Napravíme to,“ prohlásil v pondělí náměstek ministra zdravotnictví Vasilis Kontozamanis. Řecké úřady plánovaly dodat do škol přes pět milionů roušek.

Desetimilionové Řecko od počátku epidemie zaznamenalo přes 13 tisíc případů nákazy a 313 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Řecko školy otevřelo v pondělí pod podmínkou, že všichni studenti i učitelé budou mít zakrytá ústa a nos. Kromě škol musí mít Řekové roušky nasazené i v hromadné dopravě a ve veřejných budovách.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: AFP, Řecko

Video