Vláda nového premiéra Mitsotakise chce posílit ochranu hranic

Vláda nového premiéra Mitsotakise chce posílit ochranu hranic | foto: Costas BaltasReuters

Řecko se probudilo. Nová vláda má v plánu posílit ostrahu hranic

  • 37
Nová řecká vláda zdůraznila, že má v úmyslu posílit ochranu hranic. Jak kabinet nového premiéra Kyriakose Mitsotakise uvedl ve svém prohlášení, jeho cílem je zajistit lepší využití Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) a rovněž lépe vybavit hlídky na hranicích.

Nový premiér, ekonom a pokračovatel místní politické dynastie Mitsotakis se ujal funkce 8. července. Jeho konzervativní strana Nová demokracie vyhrála předčasné parlamentní volby.

„Náš plán zahrnuje lepší využití jednotek evropské agentury Frontex, posílení hlídek pobřežní stráže a lepší, transparentnější správu evropských fondů,“ uvedla vláda. Její prohlášení označuje za prioritu rovněž zlepšení životních podmínek migrantů a také urychlení procesu vyřizování žádostí o azyl.

Řecko v pondělí shodou okolností navštívil evropský komisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos, který zdůraznil, že Řecko „není na řešení problémů s migrací samo“. Poznamenal rovněž, že v posledních měsících došlo k mírnému nárůstu počtu migrantů, kteří dorazili z Turecka na řecké ostrovy.

Již minulý pátek se na ostrov Samos, který je jedním z těch, který se potýká s přílivem běženců, vypravil zástupce nového kabinetu Jorgos Kumutsakos. Na místě uvedl, že „situace je neúnosná“. 

„Musíme rozlišovat mezi těmi, kdo jsou uprchlíci a mohou potenciálně získat azyl, a těmi, kdo do země vstoupili nelegálně. Ti první mají právo zůstat, ostatní musí zemi co nejrychleji opustit,“ prohlásil Kumutsakos.

Na vrcholu migrační krize v letech 2015 a 2016 se do Řecka z Turecka dostal více než milion migrantů. V roce 2016 se EU s Ankarou dohodly, že Turecko bude svou hranici bedlivě střežit výměnou za finanční pomoc. Počet lidí volících tuto migrační trasu sice výrazně poklesl, ale přesto se po ní týden co týden vydají stovky lidí, napsala agentura AP.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video