Saúdský voják v provincii Džízán na hranici s Jemenem (9. 11. 2009)

Saúdský voják v provincii Džízán na hranici s Jemenem (9. 11. 2009) | foto: AP

Rebelové v Jemenu sestřelili armádní letoun, napětí v zemi roste

Konflikt mezi jemenskými rebely a vládou na severu země u hranic se Saúdskou Arábií sílí. Povstalci dnes oznámili sestřelení bojového letounu jemenské armády. Do bojů, které se rozhořely v létě, zasáhla koncem minulého týdne i saúdskoarabská armáda.

Podle BBC jemenské úřady sestřelení letadla popřely. Podle nich se jednalo o "technickou závadu". Od léta je to ale už třetí bojový letoun, který se nad provincií Sa´ada zřítil.

Do sporu rebelů šíitské sekty Zajdíja, kterou vede Abdul Malík al Hútí, s jemenskými vládními jednotkami se koncem minulého týdne vložila i Saúdská Arábie. Povstalci totiž pronikli do její hraniční oblasti v provincii Džízán, kde údajně zabili několik vojáků a dalších více než deset zranili.

Saúdské letectvo na povstalce zaútočilo, ale údajně pouze nad Saúdskou Arábií. Proti tomu se ohradili rebelové, jemenské úřady i arabští diplomaté. Saúdskoarabská armáda prý útočila hluboko v severní části Jemenu.

Téměř padesát let starý konflikt mezi šíitskými bojovníky a jemenskou vládou se znovu probudil před pěti lety po smrti vůdce povstalců Hussajna Badra Edina al-Hútího. Letos v létě začalo napětí na severu sílit a boje vyhnaly z domovů na 150 tisíc tamních obyvatel.

Členové islámské sekty Zajdíja tvoří v Jemenu menšinu, v hornaté severní provincii Sa´ada ale počet jejích stoupenců převládá. A ti požadují po vládě větší autonomii.

Stěžují si především na náboženskou diskriminaci, vojenskou agresi, spolupráci s USA, a na to, že vláda posílá do této chudé oblasti jen minimum finančních prostředků.

KONFLIKT V JEMENU

- Konflikt v Jemenu se táhne od roku 1962, kdy došlo k vojenskému převratu a z Jemenského království (které vyhlásilo nezávislost na Osmánské říši v roce 1918) se stala Jemenská republika. Snahy monarchistů obnovit zajdíjský ímánát vedly k občanské válce, která skončila v roce 1968.
- V roce 2004 se spor mezi vládou a šíitskými bojovníky znovu rozhořel poté, co jemenská armáda zabila vůdce povstalců Hussajna Badra Eddinova al-Hútího. Od té doby si také rebelové říkají Hútíové.
- I přes snahu o implementaci mírové dohody, kterou zprostředkoval Katar v roce 2007, zesílil boj mezi rebely a vládními jednotkami letos v červenci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video