Kresby Ronalda Reagana | foto: AP

Reagan si během jednání kreslil, svůj výtvor podstrčil Železné lady

  • 18
Archiv Margaret Thatcherové opět vydal některá ze svých tajemství. Mezi dokumenty je i papír s kresbami Ronalda Reagana, které si bývalý americký prezident načrtl na konferenci v Ottawě před více než třiceti lety.

Prezident si během konference načrtl několik hlav, torzo muže, lidské oko a pokusil se i o dvě karikatury. Po konci jednání malůvky nechal na stole britské premiérky, která si je odvezla do Londýna.

Summit v Ottawě se konal půl roku po Reaganově nástupu do Bílého domu a oba politici, kteří si byli blízcí svým konzervativním myšlením a rozhodným odporem vůči Sovětskému svazu, si na něm poprvé potykali.

Ronald Reagan a Margaret Thatcherová na summitu v Ottawě

Jiný dokument zveřejněný Nadací Margaret Thatcherové ukazuje citlivou stránku Železné lady. Thatcherová se snažila utěšit malou dívku, která si jí v dopisu stěžovala na rozvod svých rodičů. "Mé děti měly šťastné dětství a to samé bych přála i tobě," podle BBC utěšovala dívku premiérka.

Další dokumenty z roku 1981 osvětlují například jednání premiérky s mediálním magnátem Rupertem Murdochem o koupi listu The Times nebo vážnou politickou situaci uvnitř konzervativců, která v jednu chvíli dokonce hrozila rozdělením strany.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video