Rastislav Káčer

Rastislav Káčer | foto: Profimedia.cz

Slovensko po sedmi letech vymění velvyslance v Česku. Bude jím Káčer

  • 2
Slovenská vláda v rámci změn na některých velvyslaneckých postech vymění i svého ambasadora v Praze. Podle informací slovenského Denníku N skončí v Praze dosavadní velvyslanec Peter Weiss blízký straně Směr-sociální demokracie. Nahradit by jej měl zkušený diplomat Rastislav Káčer.

Slovenský list připomněl, že Weiss ve funkci dlouho přesluhoval, namísto obvyklých čtyř let zůstal v Praze let sedm. V roce 2013 ho jmenoval tehdejší prezident Ivan Gašparovič a Weiss, který byl předtím velvyslancem v Budapešti, odešel do Česka rovnou z Maďarska, aniž by se mezi tím na čas vrátil na ministerstvo zahraničí.

Zkušený slovenský diplomat Rastislav Káčer dosud zastupoval Bratislavu jako velvyslanec v Maďarsku. Dříve také pět let působil jako slovenský velvyslanec v USA. Zkušenosti má též z centrály NATO v Bruselu, jako státní tajemník na ministerstvu obrany ostatně odpovídal za slovenský vstup do aliance. Je vnímán jako odborník na transatlantické vztahy a obrannou a bezpečnostní problematiku.

Slovenský Denník N také píše, že ministerstvo zahraničí plánuje změny na nejdůležitějších velvyslaneckých postech – kromě Prahy též v USA, Británii, Rusku a při NATO. Jde o jednu z největších výměn za poslední roky a na pořad má přijít v říjnu.

Peter Weiss v pořadu Rozstřel po protestech, které následovaly po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video