Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na ceremoniálu k anexi ukrajinských území v...

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na ceremoniálu k anexi ukrajinských území v Kremlu (30. září 2022) | foto: Reuters

Kadyrov získal další ocenění, tentokrát na poli jaderné fyziky a energetiky

  • 128
Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov se dočkal dalšího ocenění. Tentokrát je to Kurčatovova medaile, která se uděluje za „vynikající práci v oblasti jaderné fyziky a jaderné energie“ a patří k nejvýznamnějším oceněním Ruské akademie věd. Kadyrov se v pátek rovněž zastal šéfa žoldnéřského Wagnerova uskupení Jevgenije Prigožina, který s odkazem na nedostatek munice oznámil stažení svých mužů od ukrajinského Bachmutu.

Medaili Kadyrovovi ve čtvrtek udělil šéf Kurčatovova institutu jaderné energie Michail Kovalčuk, který za tímto účelem vyrazil do Grozného. V čem spočívá přínos čečenského vůdce jaderné fyzice a energetice Kovalčuk neupřesnil, na Kadyrova pěl ale chválu. Mimo jiné se zmínil o „velkých úspěších regionu v oblasti rozvoje vědy a vzdělávání“.

„Je mi velkou ctí, že se že se mi dostalo tak vysokého uznání od tak renomovaného institutu,“ reagoval Kadyrov a navrhl Kovalčukovi, aby v Čečensku zřídil pobočku institutu. Kurčatovova zlatá medaile se uděluje za vynikající práci v oblasti jaderné fyziky a energetiky od roku 1962.

Mazejte zpět na frontu, ne domů. Kadyrov se obul do čečenských zajatců

Pro Kadyrova jde už o více než třicáté ocenění. V únoru se stal prvním držitelem titulu Hrdina Čečenské republiky, který loni v říjnu sám založil. Prezident Vladimir Putin Kadyrova v minulosti vyznamenal například Řádem cti, což odůvodnil jeho „vynikajícími výsledky, jeho sociálními aktivitami a dlouholetou poctivou prací“.

Uznání režimu se dočkala i Kadyrovova manželka Medni. Té Putin loni udělil čestný titul Matka-hrdinka. Tím jsou oceňovány ženy, které porodily a vychovaly deset a více dětí. Kadyrov tvrdí že má se ženou dětí čtrnáct.

„Prigožin zaslouží úctu,“ zuří Kadyrov

Kadyrov se v pátek zastal šéfa ruského žoldnéřského Wagnerova uskupení Jevgenije Prigožina, který oznámil, že jeho lidé se k 10. květnu stáhnou od východoukrajinského Bachmutu a pozice předají ruskému ministerstvu obrany. „Stahuji své jednotky Bachmutu, protože při nedostatku munice jsou odsouzeny k nesmyslné smrti,“ uvedl v pátek.

Kadyrov prohlásil, že Prigožinovo rozhodnutí chápe. „Je pro mě nepříjemné slyšet, že ruské ministerstvo obrany s Wagnerovci nespolupracuje. Prigožin si zaslouží velkou úctu za přínos v osvobozování Donbasu,“ napsal Kadyrov na Telegramu. Připomenul, že i „jeho muži na Ukrajině kvůli neochotě resortu“ obrany opakovaně čelili nedostatku zbraní a munice.

Ukrajinská protiofenziva už v podstatě začala, míní šéf Wagnerovců Prigožin

„Pokud Wagnerovci opustí Bachmut, generální štáb přijde o zkušenou bojovou jednotku,“ dodal s tím, že čečenští vojáci jsou nicméně připraveni Prigožinovy muže zastoupit. „Formace Kadyrov a Achmat jsou přichystané,“ uvedl.

Prigožin tuto nabídku v sobotu přijal. „Jsem ve spojení se zástupci Kadyrova, abychom okamžitě zahájili přesun z pozic, takže 10. května v 00:00, kdy podle našich propočtů vyčerpáme náš bojový potenciál, se naši druzi ve zbrani postaví na svá místa a budou pokračovat v útoku na Bachmut“.

„Byl bych rád kdybychom si zbývající dva kilometry Bachmutu vzali ne za cenu životů vojáků, ale v důsledku vzájemného porozumění, odhodlání velení a bojovníků splnit rozkaz vrchního velitele Vladimira Putina,“ podotkl Kadyrov.

Čečenský vůdce i Prigožin stojí na Ukrajině v čele sil, které jsou do značné míry nezávislé na ruském armádním velení, zároveň jsou ale Putinovými věrnými spojenci. Dvojice v tichém spojenectví nicméně opakovaně kritizovala způsob, jakým ruské vojenské špičky vedou ruské síly na Ukrajině, a vyzývala k rozhodnějšímu vedení války.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video