Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aféra Ibizagate se vrací na scénu. V Rakousku soudí bývalého kancléře Kurze

  10:39aktualizováno  15:03
U vídeňského soudu ve středu začal proces s bývalým rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. Ten je obžalovaný z křivé výpovědi před parlamentním vyšetřovacím výborem, který zkoumal údajnou korupci v první Kurzově vládě z let 2017 až 2019. Exkancléř i další obvinění v kauze Ibizagate tvrdí, že jsou nevinní. Hrozí jim až tři roky vězení.

Kurz ve středu ještě před zahájením procesu předstoupil před novináře a hýřil optimismem. Je prý přesvědčen o tom, že se obvinění ukážou jako falešná. Zároveň naznačil, že vyšetřování mohlo být politicky ovlivněné. „Považuji za velmi povážlivé, že se stále častěji podnikají pokusy dělat politiku trestními oznámeními,“ řekl.

Někdejší dvojnásobný kancléř, který byl za své raketové politické kariéry také předsedou Rakouské lidové strany (ÖVP) či ministrem zahraničí, čelí ze strany protikorupční prokuratury WKStA obvinění z křivého svědectví před vyšetřovacím výborem v takzvané kauze Ibiza.

Ze stejného trestného činu jsou obžalováni také bývalá místopředsedkyně ÖVP Bettina Glatzová-Kremsnerová a někdejší šéf kabinetu v úřadu kancléře Bernhard Bonelli. Obžalovaní trvají na své nevině a Kurz žádal, aby byl zproštěn viny.

Protikorupční prokuratura viní sedmatřicetiletého Kurze z toho, že před výborem k takzvané aféře Ibiza či Ibizagate snižoval svou roli při obsazení funkce šéfa rakouského státního holdingu Öbag svým důvěrníkem Thomasem Schmidem. Pokud se obžalovaným prokáže vina, mohou být potrestáni až třemi roky vězení.

Všichni tři obžalovaní se ve středu dostavili k soudu a soudce Michael Radasztics zahájil jednání, zatímco soudní síň museli opustit kameramani a fotoreportéři. Během přelíčení je zakázáno pořizovat obrazové i zvukové záznamy. Soudní síň je podle agentury APA zcela zaplněná. Místa si předem zarezervovalo třiaosmdesát zástupců médií z Rakouska i ze zahraničí.

Jak padlý rakouský vicekancléř na Ibize rokoval o podpoře ruských oligarchů

Obžalovaní byli ve středu jen krátce tázáni na své personálie, poté následovalo čtení obžaloby. Rakouská média odhadují, že Kurz bude podrobněji vypovídat až v druhý jednací den, který je naplánovaný na pátek.

Kurzův obhájce Otto Dietrich hned na úvod jednání žádal výměnu soudce. Radasztics je podle něj podjatý, neboť v dřívějším procesu, který se týkal nákupu údajně předražených letounů Eurofighter, měl tehdejší státní zástupce Radasztics údajně blízko ke Kurzově protivníkovi Peteru Pilzovi ze Zelených.

Soudce námitku podjatosti zamítl. „Nemám vůči Peteru Pilzovi ani přátelský, ani důvěrný vztah,“ řekl Radasztics.

Kauzu Ibiza spustila v roce 2019 videonahrávka tajně natočená v roce 2017 na španělském ostrově Ibiza ve vile tehdejšího vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho, bývalého předsedy pravicově populistických svobodných (FPÖ), kteří s Kurzovými lidovci tvořili vládní koalici. Strache na záznamu otevřeně hovořil o svém korupčním jednání. K vyšetření skandálu a možné korupce v době první Kurzovy vlády zřídil rakouský parlament vyšetřovací výbor.

Za videem, kvůli kterému padla rakouská vláda, stojí právník z Vídně

Zástupce protikorupční prokuratury zdůraznil, že nalézání pravdy ve vyšetřovacích výborech je stejně důležité jako u soudních řízení. Parlamentní výbory sice nevynášejí rozsudky, ale vytvářejí základ pro rozhodování o možných politických důsledcích a mají rozhodující význam pro zákonodárství, zdůraznil státní zástupce.

Obelháni podle něj přitom v tomto případě nebyli jednotliví poslanci, nýbrž veřejnost. „Když Kurz říká, že členy dozorčí rady nevybíral, je to nepravdivé, i všechny ostatní členy dozorčích rad musel Kurz povolit,“ řekl státní zástupce Gregor Adamovic.

Při vyjádření obhajoby Dietrich později žádal o zproštění obžaloby svého mandanta. Vyjádření Kurze před parlamentním výborem podle něj byla pravdivá a neexistuje důkaz, že exkancléř osobně rozhodoval o obsazení předsednictva státního holdingu ÖBAG. Kromě toho někteří poslanci kladli neúplné otázky a časový tlak mohl vést i k neúplným odpovědím, argumentoval mimo jiné Dietrich a hovořil o agresivní náladě ve vyšetřovacím výboru.

Kurz patřil k velkým nadějím konzervativců v celé Evropě. Vzhledem k četným skandálům na podzim 2021 na kancléřskou funkci rezignoval a v prosinci téhož roku oznámil svůj úplný odchod z politiky. Nyní se věnuje podnikání a lobbingu.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Rakovinu prostaty odhalí test krve. V pozdních stádiích pomáhají moderní léky

19. června 2024  13:16

Nejčastější rakovinou u mužů je karcinom prostaty. Za posledních dvacet let se její výskyt...

Z vyšehradské vyhlídky skočil mladík, policisté našli dopis na rozloučenou

19. června 2024  13:13

Před polednem skočil z vyšehradských hradeb v Praze muž. První na místě byli policisté, kteří se...

Poslance ochrání bezpečnostní sloupky. Přijdou na 29 milionů, už mají povolení

19. června 2024  13:02

Úřady povolily vybudování bezpečnostních vysouvacích sloupků okolo sídla Poslanecké sněmovny na...

KOMENTÁŘ: Proč v Česku prudce klesá spotřeba piva? Mladí nechtějí, staří nemohou

19. června 2024

Premium Spotřeba piva loni prudce klesla, ukázaly statistiky pivovarníků. Navíc je to trend už roky. Lidé...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...