Od poloviny ledna mohou lidé v Českých Velenicích a okolí používat pouze jeden hlavní přechod, který vede do města Gmünd. | foto: Jakub Bartoš, MF DNES

Rakousko zavádí povinné testy pro pendlery, bude chtít dva týdně

  • 17
Rakousko od pondělí 1. února zavede povinné testování pendlerů na koronavirus. Test bude nutný zřejmě dvakrát týdně, neboť nesmí být starší než 72 hodin. Zároveň se budou muset pracovníci každé dva týdny on-line registrovat. Bezplatné testování budou moci využít pendleři v Česku i v Rakousku.

Pracovníci, kteří využijí variantu testování v Rakousku, mohou za tímto účelem přejet hranice i bez potvrzení o negativním výsledku. „Písemné znění nových podmínek očekáváme během zítřka (pátku),“ uvedl resort.

Přeshraniční pracovníci musejí dokládat negativní testy na covid-19 také při cestách do Německa. Zatímco v Sasku pendlerům postačují dva testy týdně, Bavorsko žádá nový rozbor každých 48 hodin.

Na přechodech do Něměcka jsou kvůli opatřením dlouhé fronty: 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video