ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Války na Wikipedii. Rakušané retušují text o populistech, Němci o bulváru

  • 103
Z politických i komerčních důvodů manipulují obsah Wikipedie i u našich sousedů. V rakouské verzi internetové encyklopedie byl upravován článek o aféře pravicových populistů, v německé o bulvárním listu Bild. V Česku se měnily údaje o premiérovi Andreji Babišovi.

Miliony často vzájemně provázaných článků Wikipedie tvoří dobrovolníci, nad nimiž bdí administrátoři. Všichni by měli zachovávat nezaujatost a nikoho a nic záměrně nepřikrašlovat ani neočerňovat. Aktualizování či jiné doplňování článků je nicméně běžnou praxí. 

V rakouské Wikipedii se pozměňoval článek o květnové „aféře Ibiza,“ která svrhla vládu. Na Ibize se v roce 2017 představitelé pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) bavili o výměnných obchodech s ženou, jež se vydávala za vnučku ruského oligarchy

Tajnou nahrávku z tohoto setkání zveřejnila německá média krátce před letošními volbami do Evropského parlamentu. Rakouský lidovecký (ÖVP) kancléř Sebastian Kurz následně vypověděl koaliční spolupráci s FPÖ. 

Článek k aféře přetvořil uživatel s přezdívkou „kritický zpravodaj“. Kvůli obsahu se dostal do sporu s administrátorem nazvaném „Tsui“. Ten provedené změny nakonec vymazal. 

Deník Der Kurier se domnívá, že „kritický zpravodaj“ plnil patrně politické zadání. „Odstranil „masivní pro-kurzovské hledisko“ jiného autora a pokusil se do článku vnést kritiku Kurze,“ poznamenal list. Napsal také paralelní hesla „Ibiza-Skandal“ a „Ibiza Gate“. 

Dělají to všichni

Aféra Ibiza není ojedinělý případ. Podezření vyvolal i článek o aféře Silberstein, která se týká opoziční sociální demokracie (SPÖ) a jejího bývalého izraelského politického poradce Tala Silbersteina. 

Česká Wikipedie slaví 15 let. Čína tvoří vlastní konkurenci

Z jeho okruhu vzešly před volbami v roce 2017 dvě facebookové stránky hanící Kurze. Vedení SPÖ tvrdilo, že o špinavé kampani nevědělo. Zažalovalo Kurzova mluvčího, neboť prý chtěl od Silbersteinova spolupracovníka koupit informace z nitra SPÖ. Letos v květnu socialisté podali žalobu přímo na Kurze, protože naznačil, že Silberstein může stát i za videem z Ibizy. 

Článek o aféře Ibiza pravděpodobně přepsal někdo z prostředí SPÖ a ten o aféře Silberstein někdo z okolí ÖVP. Myslí si to veterán rakouské Wikipedie Thomas Planinger. 

„Všechny strany přepracovávají články na Wikipedii,“ míní. „Některé to dělají skrytě, některé s oficiálním účtem – například Zelení z Vorarlberska nebo FPÖ ze Štýrska,“ dodal. 

Turecko zablokovalo celou Wikipedii

Někdy se bojuje „jen“ o kontext, vyznění či interpretaci kontroverzních událostí. Nechybí ale ani pokusy umenšit, zkreslit, zamlžit či zamlčet nepohodlná fakta. 

SPÖ i ÖVP uvedly, že pro ně nepracuje nikdo, kdo by měl na starost Wikipedii. Ta je největší světovou encyklopedií a v mnoha jazycích poskytuje přehled o většině témat. Kromě široké veřejnosti do ní nahlížejí i novináři a studenti. Záznamy Wikipedie se v internetových vyhledávačích obvykle zobrazují jako jedny z prvních. 

Wikipedii ohýbají specializovaní píáristé

Také byznys se snaží přes Wikipedii honit body. Úspěchy v této oblasti se chlubí nejmenovaná reklamní agentura americké firmy The North Face, která vyrábí sportovní oblečení a vybavení. 

Do článku o brazilském národním parku propašovala fotografii s turistou s produkty značky. Kvůli propojenosti Wikipedie a internetového vyhledávače Google to firmu zviditelnilo, upozornil deník Süddeutsche Zeitung. Ten svůj článek uvedl titulkem „Zakoupené pravdy na Wikipedii“. 

Neodmítejte Wikipedii. Přemýšlejte kriticky, může to být dobrý zdroj

Před několika týdny se retušovalo v článku o německém bulvárním nedělníku Bild am Sonntag. Uživatel „Verlagsleitung BILD Group“ (Vedení vydavatelství skupiny Bild) vymazal kritické pasáže a přidal oficiální propagační prohlášení firmy. Přikrášlil také informace o klesajícím prodeji listu. 

Z IP adresy, která vede k německému energetickému koncernu RWE, se měnily články o RWE a jeho jaderné elektrárně Biblis. Například výraz „porucha“ byl změkčen na „událost podléhající hlášení“. 

Na vytváření a upravování článků na Wikipedii se už specializují nejméně dvě PR agentury – Wiki-PR a WikiExperts. Podle Süddeutsche Zeitung ohrožuje tento trend důvěryhodnost Wikipedie. 

Wikipedisty rozhádal Babišův syn na Krymu

V Česku administrátoři v červenci zamkli článek o premiérovi Babišovi, neboť boje o jeho obsah překročily běžnou míru. Střety vypukly nad údajně psychicky nemocným Babišovým synem Andrejem, který řekl, že jej nedobrovolně přesunuli na Ruskem okupovaný Krym. A to „kvůli kauze Čapí hnízdo,“ tedy podezření na dotační podvod, z něhož jsou Babiš se synem spoluobvinění. 

Z článku také zmizela dezinformace, že premiérova matka působila v předrevolučních lidových soudech. Ve skutečnosti má tuto minulost jeho babička. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video