Rakouská exministryně zahraničí Karin Kneisslová na Petrohradském ekonomickém...

Rakouská exministryně zahraničí Karin Kneisslová na Petrohradském ekonomickém fóru (16. června 2023) | foto: Profimedia.cz

Tančila s Putinem, teď žije v Rusku. Rakouská exministryně si ves pochvaluje

  • 145
Rakouská exministryně zahraničí Karin Kneisslová pokračuje ve svém příklonu k Rusku. V obci Petrušovo jihovýchodně od Moskvy si pronajala letní dům a pochvaluje si, jak se tam skvěle žije. Politička se do povědomí veřejnosti zapsala svou svatbou, kam si pozvala ruského diktátora Vladimira Putina a střihla si s ním valčík. Nyní zase pomáhá definovat ruskou politiku.

„Líbí se mi zdejší atmosféra. To, jak si tu děti hrají na ulici. Je zde skvělá atmosféra nejen dnes, ale podle mě každý den. Když se podívám na kuřátka, kachny a kozy v ulicích, vidím i svůj svět. Už v Rakousku jsem totiž žila v malé vesnici,“ rozplývala se Kneisslová na akci Koruna léta z minulého týdne.

Podle portálu The Moscow Times s tamními novináři hovořila rusky a prozradila, že si dům v ruské Rjazaňské oblasti asi 350 kilometrů na jihovýchod od Moskvy pronajala i na další měsíc. „Pak se uvidí. O své budoucnosti nic nevím,“ dodala. Jak dlouho už v obci Petrušovo žije, neřekla.

Tančila s Putinem, teď rakouská exministryně pomůže definovat politiku Ruska

Politička proslula svým tancem s šéfem Kremlu, kterého pak označila za „skvělého tanečníka“. Záběry, jež pak obletěly svět, pocházely z její svatby. Ta se uskutečnila v létě 2018, během rakouského předsednictví Evropské unii. Tehdy ještě Kneisslová byla ve funkci ministryně zahraničí.

Když se jí nyní z portálu Vidsboku zeptali, jestli je s Putinem stále v kontaktu, odpověděla, že ho viděla naposledy v roce 2019.

Kneisslová stála v čele rakouského ministerstva zahraničí od prosince 2017 do května 2019. Do funkce ji navrhla Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Tu mnozí rakouští i mezinárodní pozorovatelé označovali za blízkou spojenkyni Kremlu. Po odchodu z vlády se politička v roce 2021 stala členkou správní rady ruského ropného gigantu Rosněft.

Funkci opustila po začátku Putinovy války na Ukrajině. Letos ovšem představila nový think-tank při Petrohradské státní univerzitě. Centrum GORKI, což je zkratka pro „Geopolitickou observatoř klíčových otázek Ruska“, má mimo jiné „pomáhat definovat politiku Ruské federace“. Kneisslová bude předsedkyní think-tanku.

Petrušovo:

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video