Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rakousko a Německo v březnu zruší většinu protiepidemických opatření

  13:43aktualizováno  18:17
Rakousko zruší od 5. března téměř veškerá proticovidová opatření. Při vstupu do země bude potřeba doklad o očkování, o prodělání nemoci či negativní test na covid-19. Nutnost nosit respirátor bude zachována ve veřejné dopravě, v supermarketech či v nemocnicích. Zásadní epidemiologická opatření do 20. března postupně skončí také v Německu.
Odpůrci opatření byli v Rakousku hodně aktivní.

Odpůrci opatření byli v Rakousku hodně aktivní. | foto: AP

Rakouské pravidlo 3G, které vyžaduje, aby lidé byli očkovaní (Geimpfte), infekci překonali (Genesene), případně měli negativní test (Getestete), bude napříště platit pouze pro zaměstnance a návštěvníky domovů pro seniory, pečovatelských domů a nemocnic.

V těchto zařízeních také zůstávají povinné respirátory FFP2. Povinnost nosit ochranu dýchacích cest bude platit dále i ve veřejné dopravě, na zastávkách, v obchodech se základními potřebami, v bankách či na poštách. Jinde budou respirátory již jen doporučené.

„Výhled nám ukazuje, že si můžeme opatrně a obezřetně, ale důrazně, kousek po kousku, vzít zpět svobodu, kterou nám virus sebral. Musíme mít ale na paměti, že pandemie ještě neskončila a Rakousku ji dosud zcela nepřekonalo,“ zdůraznil ve středu rakouský kancléř Karl Nehammer. 

Od 21. února bude obecné pravidlo 3G platit také při vstupu do Rakouska ze všech zemí kromě těch s rizikem koronavirových variant.

Pro lidi, kteří nemají třetí dávku vakcíny či se nevyléčili z koronaviru v posledních devadesáti dnech, dosud v Rakousku platila povinnost předkládat při příjezdu do alpské země doklad o očkování či prodělání nemoci a zároveň negativní výsledek PCR testu.

Rakouská vláda dále uvolnila pravidla pro neočkované, kteří budou od první březnové soboty moci vstupovat do všech prostor, kam měli dosud omezený přístup. Restaurace či hotely tak budou moci přijímat jakékoliv hosty bez rozdílu, nebude zapotřebí ani negativní test na covid-19. 

Již dříve rakouská vláda uvedla, že takzvaný lockdown pro neočkované uvolní tuto sobotu. Poté až do 5. března ale budou neočkovaní stále potřebovat negativní test.

Na povinném očkování Rakušané trvají

Ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein se vyslovil pro změnu testovací strategie, neboť podle něj „pravidelně testovat lidi bez příznaků a s posilovacími dávkami nedává smysl a stojí hodně peněz“. Minimálně do 31. března však testování zůstává zdarma.

Povinné očkování je tu. Do Rakouska kvůli němu míří extremisté

Na povinném očkování, které Rakousko zavedlo začátkem února, vláda „samozřejmě“ nadále trvá, uvedl Mückstein. 

Nehammer však v této souvislosti uvedl, že kabinet do 15. března očekává zprávu komise zdravotních a právních expertů, kteří budou posuzovat vhodnost tohoto opatření.  

Podle Reuters tím naznačil, že by očkovací povinnost mohla být zrušena ještě předtím, než stát začne odmítačům vakcinace rozdávat pokuty.

Opatření do 20. března zruší i Německo

Zásadní opatření proti covidu-19 skončí během března i v Německu. Kancléř Olaf Scholz nicméně upozornil, že země je nyní na vrcholu vlny covidové varianty omikron a že není vyloučeno rozšíření dalších variant. 

Důležité je proto podle něj pokračovat v podpoře očkování, které zemi může pomoci připravit se na nadcházející podzim a zimu, kdy by se mohly objevit další koronavirové vlny. Smysl podle Scholze má i všeobecná očkovací povinnost. „Je potřebná pro příští podzim a zimu,“ řekl.

Primátorka Berlína Franziska Giffeyová uvedla, že rozvolnění nastane ve třech krocích. Nejdříve odpadnou omezení na soukromá setkání očkovaných a uzdravených a také se otevřou obchody neprodávající zboží denní potřeby neočkovaným, do kterých nyní v řadě regionů nemohou. 

Od 4. března budou moci neočkovaní lidé s testem také do hotelů a restaurací. Pro očkované a uzdravené s dodatečným testem se otevřou diskotéky a kluby. Velké akce, jako jsou například sportovní zápasy, budou moci přivítat více návštěvníků. 

Vytíženost hal bude možná až do 60 procent kapacity, nejvýše však do 6000 návštěvníků, do venkovních stadionů bude moci až 25 tisíc lidí, pokud tak nepřekročí 75 procent jejich kapacity.

Den znovuzískání svobody

Poslední krok nastane 20. března, od kterého s výjimkou roušek a vzájemných odstupů nebudou platit žádná další zásadní omezení.

Datum 20. března, které některá média označují jako „den znovuzískání svobody“, nebylo vybráno náhodně. Protiinfekční zákon, který v Německu určuje rozsah restrikcí, totiž počítá s tím, že omezení mohou platit nejdéle do 19. března. Prodloužení jejich platnosti za toto datum je možné o nejvýše tři měsíce za souhlasu parlamentu.

Scholz se proto se zemskými premiéry dohodl, že stávající podoba protiinfekčního zákona nepočítá s možným novým šířením koronaviru na podzim, proto je potřeba znění upravit.

Vláda chce rovněž provést revizi karanténních podmínek vstupu do Německa z vysoce rizikových zahraničních oblastí, kterou je nyní i Česká republika. Cílem je usnadnit cestování rodinám s malými dětmi, které ještě nejsou očkované, proto se nemohou vyhnout karanténě. 

Po příjezdu z vysoce rizikových oblastí nyní pro neočkované platí desetidenní karanténa, kterou je možné zkrátit po pěti dnech negativním testem. Dětem mladším šesti let karanténa končí automaticky po pěti dnech. Očkování je v Německu jako v celé Evropské unii dostupné pro děti starší pěti let.

Scholz a zemští premiéři budou o epidemické situaci znovu jednat 17. března, tedy krátce před zrušením většiny opatření.

20. listopadu 2021

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je vyhazov i výzva k odchodu

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  18:20

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Bulovka po záměně pacientek propustila zaměstnankyni, další je pod dozorem

14. května 2024  18:18

Fakultní nemocnice Bulovka propustila kvůli tragické záměně pacientek jednu zaměstnankyni. Další...

Prezident fandil na střídačce. Hokejové mistrovství přitahuje známé osobnosti

14. května 2024  17:52

Mistrovství světa v hokeji přilákalo pozornost politiků, sportovních hvězd a dalších známých...

Novotný je dítě, utrhl se ze řetězu. Jeho osud zpečetí Fiala, míní novinář Korecký

14. května 2024  17:50

Chování řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) už hraničí s nelidskostí, řekl V pořadu K věci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...