Rakouské děti cvičí útěk před Temelínem

  • 91
Rakousko neopouští strach z Temelína. Školy a mateřské školky na severozápadě země se připravují na možnost havárie v jihočeské atomové elektrárně. Učitelé trénují chování dětí při radiačním poplachu včetně evakuace a pobytu v podzemních krytech. Do nácviku se zapojují také experti civilní obrany.

Spolková země Horní Rakousy prověřuje spolehlivost vzduchových filtrů, elektrických agregátů a nouzových zásobníků vody ve školních budovách.

Úřady obnovují vybavení pro případ nouze, mimo jiné nakupují přenosné svítilny.

Temelín funguje bez problémů
Jihočeská elektrárna, která od Freistadtu vzdálená přibližně 80 kilometrů, se zatím připravuje na spuštění druhého bloku. První běží bez problémů na sto procent.

"Myslím si, že taková cvičení nemají žádné opodstatnění," reagoval pro iDNES mluvčí Temelína Jan Nebesář.

"Je smutné, jakou výchovou se rakouské školské úřady zaobírají. Je to zřejmě výchova v rámci přijaté rakouské politiky," dodal mluvčí.

Cvičení civilní obrany existují podle ministerstva školství i u nás. "Je povinností ředitelů školy, aby podobná cvičení jednou za určitý čas dělali. Jsou i oblasti, kde by měla být intenzivnější," řekla mluvčí ministerstva Hana Vítková.

Rozhodnutí, jak by měla cvičení vypadat, závisí na úřadech, které školy zřizují. Většinou jde o města, okresní či krajské úřady.

Rakouské děti se podařilo evakuovat během půl hodiny
Krátkou reportáž z několika škol přinesl list Oberösterreichische Nachrichten.Při cvičení v základní škole svatého Leonarda ve Freistadtu si pro děti přijeli jejich rodiče. Do akce se zapojili i četníci, kteří regulovali dopravu před školou.

Celkem tak bylo za pomoci učitelů a dobrovolných hasičů během necelé půlhodiny evakuováno 98 procent dětí. Ostatní žáci byli odvedeni do protiatomového krytu.

Veřejnost, politici a zejména ekologové z Horních Rakous, které sousedí s Jihočeským krajem, často volají po odstavení Temelína.

Zemská vláda se sídlem v Linci každoročně financuje protitemelínskou kampaň. Kvůli tomu dokonce v Čechách vydržuje zvláštního zmocněnce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video