Raketoplán Endeavour by se měl po 16 dnech vrátit na Zemi.

Raketoplán Endeavour by se měl po 16 dnech vrátit na Zemi. | foto: Reuters

Raketoplán Endeavour se odpojil od ISS a míří k Zemi

  • 14
Raketoplán Endeavour se odpojil od Mezinárodní vesmírné stanice a jeho sedmičlenná posádka se nyní po dvanácti dnech na oběžné dráze vrací zpátky na Zemi. Na přistávací dráhu Kennedyho vesmírného střediska na Floridě měl raketoplán dosednout krátce po jedenácté hodině večer SEČ.

Podle posledních informací se však doba přistání posunula kvůli mrakům přibližně na dvacet minut před druhou hodinou ranní.

Přistávácí manévr raketoplánu Endeavour stejně jako situaci v řídícím centru lze tradičně sledovat díky internetovým stránkám agentury NASA. - záběry sledujte zde

Hlavním úkolem právě končící mise Endeavouru byla instalace první ze tří částí japonského laboratorního komplexu Kibo.

Současná mise raketoplánu byla naplánována na rekordních 16 dní. Z toho 12 dní astronauti společně pracovali na instalaci první části laboratoře Kibo a také na zprovoznění kanadské robotické paže pojmenované Dextre - čtěte Astronauti z Endeavouru zahájili poslední pracovní výstup.

Astronauti vystoupili do volného prostoru celkem pětkrát. Posádka přitom trénovala i opravu tepelného štítu raketoplánu. Kvůli jeho narušení se v roce 2003 při návratu na Zemi rozpadl raketoplán Columbia a zahynulo sedm astronautů na jeho palubě.

Let Endeavouru je letos druhým ze šesti plánovaných letů raketoplánů. Všechny kromě jednoho budou mířit k ISS. V únoru dopravil raketoplán Atlantis na orbitální komplex evropskou vědeckou laboratoř Columbus, která umožní astronautům provádět více vědeckých experimentů.

Jeden z členů posádky Endeavouru Garrett Reisman zůstal na ISS, kde setrvá až do června. Vystřídal tak Francouze Léopolda Eyhartse, jenž byl na oběžné dráze od února a nyní se na palubě raketoplánu vrací zpátky na Zemi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video