VIDEO: Tuny rajčat létaly vzduchem. Ve Španělsku proběhla La Tomatina

  • 17
Ve španělské vesnici Buňol poblíž Valencie se odehrála nejepičtější rajčatová bitva známá pod názvem La Tomatina. Tisíce účastníků se mohly doslova vykoupat ve 120 tunách čerstvých rajčat.

Místní i lidé z celého světa se sešli ve středu v 11 hodin ráno. Nákladní vozy plné rajčat zvolna jely davem a postupně zeleninu vykládaly. Jakmile projely, všichni účastníci se vrhli do kopy rajčat a začali je po sobě házet. 

Podle organizátorů se hodinu trvající akce stala nejintenzivnějším a nejveselejším zážitkem života všech zúčastněných.

Všechno začalo během průvodu městem v srpnu 1945. Někteří mladí lidé se rozhodli, že se přidají do davu mezi hudebníky. 

To však způsobilo, že jeden z hudebníků spadl. Rozzlobil se a začal házet do vzduchu zeleninu z místního tržiště. Ostatní se k němu přidali a zahájili tak rajčatovou bitvu. Následující rok to chtěli někteří místní zopakovat. V tradici pokračovali až do začátku 50. let, kdy byla akce zakázána. 

V roce 1957 festival opět povolili a La Tomatina se nakonec stal oficiální slavností. Od té doby se počet účastníků každoročně zvyšuje a do Buňolu přijíždí lidé z celého světa. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video