Harold Good dohlížel na odzbrojování IRA jako nezávislý pozorovatel.

Harold Good dohlížel na odzbrojování IRA jako nezávislý pozorovatel. | foto: Reuters

Radikálové z IRA po letech složili zbraně

  • 2
Irská republikánská armáda splnila podmínky mírového procesu v Severním Irsku a dokončila odevzdávání svých zbraní. Mělo by tak skončit tři desítky let trvající násilí. Během boje proti britské vládě IRA zabila na 1800 lidí. Dál zůstává aktivní v politice.

"Můžeme britské i irské vládě oznámit, že jsme vybrali velké množství zbraní. Předpokládáme, že to jsou všechny zbraně IRA," stojí v prohlášení nezávislé komise, která měla na odzbrojování dohlížela.

"Bude to historický den nejen pro republikány, ale i pro celou společnost," prohlásil Alex Maskey z politické odnože IRA Sinn Fein.

Ničení zbraní se kromě inspektorů z Kanady, Finska a USA účastnili i dva nezávislí svědci z obou politických táborů (protestantského a katolického). Za protestanty se zúčastnil metodistický ministr severoirské autonomní vlády a za katolíky kněz blízký předákovi Sinn Fein Gerrymu Adamsovi.

"Je to poněkud nešťastné"
Veřejné odevzdávání zbraní ocenili i někteří představitelé probritské Demokratické unionistické strany (DUP). Neshodla se však celá strana.

"V minulosti šlo vždy o tajný proces, tentokrát se to ale zdá mnohem průhlednější," prohlásil Jeffrey Donaldson z radikální odnože DUP. "Nevím, zda si podobnou transparentnost můžeme dovolit. Považuji to za poněkud nešťastné," zapochyboval.

Není to poprvé, co irští republikáni oznámili složení zbraní. Zavazovala je k tomu tzv. Velikonoční dohoda z roku 1998. Podle ní měli ozbrojenci zbraně odevzdat do poloviny roku 2001. Požadavky sice se zpožděním splnili, ale už o pár měsíců později násilí opět vypuklo.

IRA je teroristickou odnoží radikálních severoirských katolíků. Ti vedou nesmiřitelný boj s probritskými protestanty. V minulosti už několikrát vyhlásila příměří, ale opakovaně je porušovala. Během jejího třicetiletého působení přišlo o život přes 3600 lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video