Přítomnost západních vojenských plavidel (na snímku španělská fregata doprovázející rybářskou loď propuštěnou za výkupné) v somálských vodách zřejmě bude častější. OSN posvětila „válku proti pirátům“.

Přítomnost západních vojenských plavidel (na snímku španělská fregata doprovázející rybářskou loď propuštěnou za výkupné) v somálských vodách zřejmě bude častější. OSN posvětila „válku proti pirátům“. | foto: Profimedia.cz

Rada bezpečnosti OSN posvětila válku proti námořním pirátům

  • 41
Až příště piráti udeří, může je čekat nemilé překvapení - odkudsi se třeba objeví vrtulníky francouzských speciálních jednotek či válečné čluny americké armády. Rada bezpečnosti OSN včera schválila průlomovou rezoluci, která Západu umožňuje vyslat k břehům Somálska svá válečná plavidla a bojovat tam proti pirátům.

Ač v minulých desetiletích OSN jen zcela výjimečně požehnala válečné operaci, tentokrát se tak stalo dokonce jednomyslně - pirátských útoků totiž v posledních měsících dramaticky přibylo.

"Je to opravdu zásadní krok, jsem si jist, že nové pravomoci, které koaliční síly získaly, piráty odradí a postupem času útoků ubude," řekl včera v telefonickém rozhovoru s MF DNES kapitán Cyrus Mody z Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu. "Hlavní cíl je vzkázat pirátům, že se musí mít na pozoru a že tyto země nebudou váhat použít proti nim sílu."

Jen za poslední týden ozbrojenci unesli nejméně dvě plavidla, od počátku roku se nyní blíží počet únosů číslu třicet - podle Modyho počátek letošního roku přinesl o dvacet procent útoků více než počátek toho loňského.

Při každém únosu jsou v sázce vysoké částky - agentura Reuters včera citovala muže, který z pevniny zásobuje piráty držící nizozemskou loď. "Piráti požadují 1,1 milionu dolarů, ale majitelé jsou ochotni dát jim pouze 700 000," uvedl tento muž jmenovaný pouze jako Abdullahí. "Jednání pokračují a o posádku je dobře postaráno."

Drzost únosců dráždila západní vlády, a když v dubnu skupina gangsterů unesla francouzskou jachtu, Paříž se rozhodla bouchnout do stolu: na piráty poslala své speciální jednotky, a bukanýři tak velmi rychle skončili ve francouzském vězení. - čtěte Somálští piráti skončili v pařížském vězení

Somálské pobřeží je dlouhé, boj s piráty nebude snadný
Navíc se Francie s podporou USA rozhodla, že je třeba dát lekci i těm dalším: obě země začaly prosazovat přijetí rezoluce OSN, která by jim dala v jejich lovu na piráty volnou ruku. To se včera stalo - Rada bezpečnosti jim otevřela cestu k opravdovému protipirátskému tažení.

Jak bude vypadat? To zatím není jasné, obě země jsou skoupé na slovo, ale předpokládá se, že dříve či později přijde nějaká exemplární akce, kterou si budou ozbrojenci dobře pamatovat. Snadné to ovšem nebude - za vše mluví prostý geografický fakt, že somálské pobřeží je dlouhé přes tři tisíce kilometrů.

"Podoba protipirátské operace bude zřejmě záviset na konkrétní situaci, předpokládám, že to může být opravdu velká akce s nasazením nejen lodí, ale také vrtulníků," říká kapitán Cyrus Mody. "Jak už to ale v podobných případech bývá, prvořadé bude zajistit bezpečí unesených."

Ne všechny země jsou ovšem tomuto novému tažení nakloněny - USA a Francie původně propagovaly, že hon by se měl týkat celého světa. Jenže to se jim nepodařilo protlačit - zejména Indonésii, u jejíchž břehů leží další slavné pirátské ráje, děsila představa, že by do těchto vod mohlo jen tak zabrousit nějaké západní válečné pravidlo.

Rezoluce se proto týká pouze Somálska. Piráti jsou však i jinde po světě. A i tam na ně prý brzy dojde.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video