Ruský prezident Vladimir Putin hovoří na odložené vojenské přehlídce na Rudém...

Ruský prezident Vladimir Putin hovoří na odložené vojenské přehlídce na Rudém náměstí v Moskvě na počest 75. výročí vítězství nad nacistickým Německem. (24. června 2020) | foto: Reuters

Ruská ambasáda dráždí německé historiky, doporučila jim Putinův text o válce

  • 165
Ruská ambasáda v Berlíně poslala německým historikům email s textem ruského prezidenta Vladimira Putina o druhé světové válce. Podle ambasády jej mohou použít jako zdrojový materiál pro další historické bádání. Badatele ruská opovážlivost rozčílila, mluví o zásahu do akademických svobod.

Ruský prezident napsal článek vydaný v angličtině ku příležitosti 75. let ukončení druhé světové války. V něm ostře kritizuje Mnichovskou dohodu a opětovně obhajuje dohodu mezi nacistickým Německem a Sovětským svazem o rozdělení Polska jako strategickou nutnost.

Když německým historikům přišel od ruské ambasády email s přiloženým Putinovým textem, překvapilo je to. „Myslela jsem si, že to je vtip,“ řekla stanici Deutsche Welle profesorka východoevropské historie Anke Hilbrennerová.

Julii Obertreisovou, historičku specializující se na dějiny východní Evropy, nepobouřil ani tak samotný Putinův kontroverzní výklad historie, jako poznámka na konci emailu. V ní velvyslanectví vyjadřuje přesvědčení, že Putinův text vzbudí „velký zájem“ mezi německou akademickou obcí, a doporučuje historičce, aby jej použila pro své vlastní budoucí odborné články o historii.

Historička zveřejnila email na svém twitterovém účtu. „Už žádné vědecké texty na téma (druhé světové války) bez citace Putina?“ napsala k němu. Email považuje za „neakceptovatelný pokus“ ruské ambasády ovlivňovat vědeckou svobodu.

„Shledávám velmi zvláštním a iritujícím, že ambasáda pošle text napsaný prezidentem (dané) země akademikům v hostující zemi a ještě si dovolí naznačovat, že text může být užitečný v psaní budoucích historických knih,“ neskrývá rozhořčení historik Martin Aust z Bonnské univerzity.

Hilbrennerová už ví, co s poslaným textem bude dělat. Použije jej jako „zdrojový materiál pro (popis) Putinova zneužívání historie a jeho neohrabaných a nestydatých pokusů donutit historiky, aby mu sloužili“.

Ruská ambasáda hájí email s tím, že Putinův článek už „způsobil velké vlny v německých médiích a v německé společnosti“. Ambasáda proto považovala „za vhodné“ poskytnout článek všem specialistům zainteresovaným v tématu, aby si mohli udělat vlastní úsudek a „nebyli odkázáni na vnější hodnocení“.

Podle akademiků je nutné odmítnout Putinova tvrzení, že polské vedení si za anexi Polska může samo, jako „zcela neopodstatněnou“ teorii. Polští političtí představitelé dlouhodobě odmítají Putinovo ospravedlňování anexe Polska jako „stalinistický historický příběh“ a „propagandu totalitního státu“.

Němečtí historici nicméně částečně souhlasí s Putinovou kritikou rezoluce Evropského parlamentu z roku 2019, podle níž druhá světová válka byla zahájena po rozdělení sfér vlivu mezi nacistickým Německem a SSSR.

Putin odsoudil rezoluci jako „nestydatou lež, která staví „nacistické agresory“ a Sovětský svaz na stejnou úroveň. Němečtí historici jsou ve svých vyjádřeních opatrnější, též ale vnímají rezoluci jako „problematickou“ a „matoucí“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video