Příští ruský prezident? Jiný a zároveň stejný jako Putin, řekl mluvčí Kremlu

  • 84
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v jednom ze svých posledních rozhovorů vyjádřil přání, aby stávající prezident Vladimir Putin v březnových volbách opět kandidoval na další funkční období. Následně ale přilil olej do ohně spekulacím. Na otázku, jaký by měl být příští prezident, odpověděl: „Stejný. Nebo jiný, ale stejný.“

Na otázku ve studentském televizním kanálu Moskevského státního institutu mezinárodních vztahů (MGIMO), jaký by měl být příští prezident po Putinovi, Peskov odpověděl: „Stejný. Nebo jiný, ale stejný,“ řekl Peskov s úsměvem pro MGIMO 360.

„Putin zatím neoznámil svůj záměr kandidovat, ale upřímně chci věřit, že to udělá, a nepochybuji o tom, že volby vyhraje. Nepochybuji o tom, že bude i nadále prezidentem,“ doplnil Peskov.

Doživotně? Putin bude příští rok opět kandidovat, říkají zdroje z Kremlu

Agentura Reuters už na začátku listopadu uvedla, že Putin se s velkou pravděpodobností do dalších voleb chystá, a to s odkazem na nejmenované zdroje z ruské vlády, podle nichž má Putin pocit, že musí Rusko provést „nejnebezpečnějším obdobím“ za poslední desetiletí.

Podle průzkumů veřejného mínění, která v Rusku nejsou tak úplně svobodomyslné, se nyní Putin těší osmdesátiprocentní podpoře. Volby pro něj budou ovšem formalitou i proto, že se libovolně manipuluje s volebními hlasy, což v minulosti dokázalo dostatečné množství videí. Putin se může spolehnout na podporu státního aparátu i státních médií a proti jeho dalšímu vládnutí neexistuje téměř žádná opozice z řad veřejnosti.

První kolo prezidentských ruských voleb se má konat 17. března. Vítězství v těchto volbách by Putina udrželo u moci až do roku 2030.

Kolem Putinovy kandidatury se rojí spekulace i ohledně toho, zda je vůbec naživu a zda jej nezastupuje nějaký dvojník.

16. listopadu 2023


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video