Ruský prezident Vladimir Putin se účastní setkání vůdců členských států Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti v Kremlu. (16. května 2022) | foto: Reuters

Nastolujeme mír, za krizi můžete vy, telefonoval Putin Macronovi a Scholzovi

  • 1084
Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem. Západu kladl za vinu to, že vypukla ve světě potravinová krize. Mimo jiné projevil ochotu obnovit mírová jednání s Ukrajinou.Scholz a Macron požadovali po Putinovi okamžité příměří a stažení ruských vojsk, uvedl mluvčí německé vlády. Žádali i propuštění obránců Azovstalu.

„V návaznosti na kontakty v tomto formátu proběhla hloubková výměna názorů na aktuální aspekty situace na Ukrajině. Ruský prezident podrobně informoval o nejnovějším vývoji v kontextu probíhající speciální vojenské operace s tím, že ruské ozbrojené síly přísně dodržují normy mezinárodního humanitárního práva,“ uvedla v sobotu tisková služba Kremlu.

„(Putin) informoval o tom, jak byla organizována systematická práce na nastolení mírového života v Mariupolu a dalších osvobozených městech Donbasu,“ píše se dále ve zprávě.

Kreml poznamenal, že Putin „potvrdil otevřenost ruské strany k obnovení dialogu“, který podle ruské strany zamrzl vinou Kyjeva.

Ruský prezident rovněž upozornil na nebezpečnost pokračujících dodávek zbraní ze Západu na Ukrajinu. Varoval v této souvislosti před riziky další destabilizace situace a prohlubování humanitární krize.

Německý kancléř a francouzský prezident Putina podle mluvčího německé vlády vyzvali k okamžitému příměří na Ukrajině a stažení ruských vojsk. „Ruského prezidenta vyzvali k vážným přímým rozhovorům s ukrajinským prezidentem a diplomatickému řešení konfliktu,“ dodal mluvčí.

Podle Elysejského paláce Macron a Scholz rovněž požadovali, aby Moskva osvobodila 2500 ukrajinských obránců oceláren Azovstal v Mariupolu, které Rusové zajali.

Kdo za to může

Putin také Macronovi a Scholzovi podle Kremlu vysvětlil, z jakých důvodů vznikla současná potravinová krize ve světě: „Vysvětlil skutečné důvody potíží s dodávkami potravin, které jsou důsledkem chybné hospodářské a finanční politiky západních zemí a také protiruských sankcí.“ Jedině zrušení těchto sankcí podle Putina může situaci vyřešit.

„Rusko je připraveno pomoci najít možnosti pro nerušený vývoz obilí, včetně exportu ukrajinského obilí z černomořských přístavů,“ uvedla tisková služba.

Jak zdůraznil Kreml, „zvýšení dodávek ruských hnojiv a zemědělských produktů také pomůže snížit napětí na globálním trhu s potravinami, což si samozřejmě vyžádá zrušení příslušných sankčních omezení“.

Rusko a Ukrajina zajišťují téměř třetinu celosvětových dodávek pšenice. Zatímco Moskva je také klíčovým globálním vývozcem hnojiv, Kyjev je významným exportérem kukuřice a slunečnicového oleje.

Ukrajina a západní země obvinily Rusko z vyvolání potravinové krize způsobené jeho invazí na Ukrajinu, která prudce zvýšila ceny obilí, kuchyňských olejů, paliv a hnojiv. Rusko ze situace viní západní sankce proti němu a zaminování ukrajinských přístavů ze strany Kyjeva.

V ukrajinských přístavech podle Kyjeva čeká 22 milionů tun obilí na vývoz do zahraničí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v telefonátu s britským premiérem Borisem Johnsonem vyzval k boji proti ruské blokádě a jí způsobené potravinové krizi. Už dříve řekl, že Rusové ukrajinské obilí kradou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video