Marija Aljochinová ze skupiny Pussy Riot | foto: Petr Lemberk, MAFRA

V Rusku zatkli členku Pussy Riot, vyhnula se obecně prospěšným pracím

  • 71
Ruská policie v úterý zatkla členku punkové skupiny Pussy Riot Mariju Aljochinovou, která nesplnila úkol odpracovat 40 hodin obecně prospěšných prací. K nim ji odsoudili loni v prosinci za nepovolenou demonstraci před sídlem ruské tajné služby FSB.

Moskevský soud tak má rozhodnout, jak ji za neuposlechnutí potrestá, informovala agentura AP.

Aljochinová spolu s další aktivistkou loni v prosinci držela u sídla FSB, která je nástupkyní smutně proslulé sovětské tajné policie, založené právě před 100 lety, transparent s nápisem „Všechno nejlepší k narozeninám, popravčí“. Její společnice unikla zatčení, nikoliv však fotografka a fotograf, kteří akci fotili. Aljochinová jakoukoli vinu odmítla.

Aljochinovou společně s dalšími dvěma členkami Pussy Riot v roce 2012 poslal moskevský soud na dva roky za mříže za předvolební výtržnosti v moskevské katedrále Krista Spasitele. Pětice členek Pussy Riot tehdy v chrámu křičela text písně Bohorodičko, vyžeň Putina, kritizující prezidenta Vladimira Putina i hlavu pravoslavné církve, patriarchu Kirilla, jenž podpořil Putinovu kandidaturu v tehdejších prezidentských volbách.

Odvolací soud změnil jedné z odsouzených punkerek nepodmíněný trest na podmíněný. Aljochinová a její kolegyně Naděžda Tolokonnikovová byly propuštěny na amnestii v době, kdy jim do odpykání celého trestu zbývalo jen čtvrt roku.

Podívejte se na klip skupiny Pussy Riot z roku 2016:

3. února 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video