Kamery FidoCam, díky nimž pomáhají psi policistům chytat zločince.

Kamery FidoCam, díky nimž pomáhají psi policistům chytat zločince. | foto: Profimedia.cz

Policejní psi s kamerami na hlavách v Anglii pomáhají chytat zločince

  • 14
Staffordshirská policie začala jako první v Anglii používat nové digitální kamery FidoCam. Policisté je nasadí na hlavu služebním psům a rázem uvidí to samé, co zvíře. Mohou tak psy lépe využívat při pátrání po nebezpečných zločincích či v nepřístupném terénu.

Psi s kamerami by měli policistům pomáhat hlavně při zásazích v drogových doupatech nebo při pronásledování zločinců. Kamery za 10 tisíc liber dostane dvacet strážníků zatím na rok. Píše o tom server telegraph.co.uk.

"Tahle malá mašinka je fantastická. Díky ní můžeme v přímém přenosu sledovat, co vidí pes. A to se může hodit ve spoustě situací," neskrýval spokojenost Chris Dawson, člen kynologické organizace, která se o policejní psy stará. 

Obraz ze "psí" kamery, který vidí policisté v terénu.

Například když policisté pátrají po nebezpečných pachatelích, mohou do budovy nejdříve vyslat psa s kamerou.

"Ten zločince najde a začne štěkat. V tu chvíli my už budeme vidět, koho, kde a v jakém stavu našel," dodal. Díky tomu mohou policisté v takových situacích postupovat rychleji a bezpečněji.

Kamery budou užitečné i při pátráních v nepřístupném terénu. Pes může v kamenitých oblastech či ve vysoké trávě běžet mnohem rychleji než člověk. Psovod navíc bude se zvířetem stále v kontaktu. Může na něj mluvit a navádět ho, co má dělat.

Díky pokročilým technologiím mají kamery výborný signál a velmi kvalitní obraz. Záběry se tak mohou použít i jako důkaz u soudu. Počet usvědčených zločinců tak stoupne, doufají policisté.

Staffordshirská policie používá jako první v zemi speciální psí kamery.

Staffordshirská policie používá jako první v zemi speciální psí kamery.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video